Let op, geld lenen kost ook geld.

4 tips bij een eerste lening

Stel u voor, u bent 23 jaar en het kriebelt al enkele jaren om de auto van uw ouders aan te kant te laten staan en met uw eigen auto rond te rijden. Uw eigen bolide geeft namelijk een groot gevoel van vrijheid en verantwoordelijkheid, en dat is nu net iets waar u als twintiger naar op zoek bent. Misschien heeft u al een aardig bedrag gespaard doorheen de jaren, maar dan nog is de kans groot dat u daarmee uw droomauto niet zal kunnen betalen. Gelukkig bestaat er zoiets als een autolening. Maar misschien heeft u ook andere dromen waarvoor u een financieel zetje in de rug kan gebruiken.

hand tips usb stickZonder ervaring in het vinden van de juiste lening, aanvaard worden en op tijd afbetalen, kan u zich best vooraf goed laten adviseren. Houd daarom onderstaande tips in uw achterhoofd bij uw zoektocht naar een lening om uw auto of ander project of aankoop te financieren.

1. Toon dat u kunt sparen

Hebt u een inkomen en is het duidelijk te merken op uw rekening dat u goed met uw geld kan omgaan? Dan is de kans klein dat uw lening geweigerd zal worden. Als u echter nog niet veel geld gespaard heeft en niet beschikt over een vast inkomen, zal het moeilijker zijn om een lening te krijgen. Als u reeds kredieten heeft lopen, bijvoorbeeld via uw kredietkaart, voorkom dan dat u uw leningen niet kan terugbetalen. Zoniet riskeert u op de zwarte lijst van wanbetalers te komen staan en kan u 1 jaar geen krediet meer aangaan.

2. Kies de juiste bank

Het vergelijken van leningen bij verschillende banken is belangrijk om de lening te vinden die het best uw noden kan inwilligen tegen de laagste rente. Want waarom zou u teveel rente betalen bij uw eigen bank als het ergens anders veel goedkoper is? Natuurlijk zeggen rentevoeten niet alles en zijn er andere factoren die een invloed hebben op uw maandelijkse schuldenlast, zoals bijvoorbeeld de looptijd en de variabiliteit van de rentevoet. Het vergelijken van leningen kan u tot enkele duizenden euro’s aan interesten opleveren als we bijvoorbeeld over een autolening spreken.

3. Simuleer uw maandelijkse aflossingen

Aangezien u een engagement aangaat om maandelijks uw lening af te betalen, is het goed om te kijken hoeveel u elke maand kan afbetalen. Maak een schatting van al uw inkomsten en uitgaven doorheen het jaar, en bekijk welk bedrag u daarnaast nog kan afbetalen. Haal er desnoods al uw bankrekeningafschriften bij om dit zo accuraat mogelijk in te schatten. Ook als u bijvoorbeeld elke paasvakantie een verre reis maakt, moet u in staat zijn die maand uw lening terug te betalen.

U kan uw lening meer spreiden in de tijd om uw maandelijkse aflossingen draaglijker te houden. Weet wel dat hoe langer de duurtijd van uw lening, hoe meer interesten u zal betalen.

4. Wees voorbereid op noodsituaties

Een lening is een maandelijkse financiële last. Wanneer u bijvoorbeeld uw job verliest of u een ernstig ongeval hebt, loopt u het risico om uw lening niet te kunnen afbetalen. Om in deze situaties uw hoofd boven water te houden, bestaan er verzekeringen die u het saldo van de lening helpen aflossen, zoals de schuldsaldoverzekering, verzekering bij ziekte en/of invaliditeit of een verzekering tegen werkloosheid. Als u een hypothecair krediet afsloot, is er ook de Verzekering Gewaarborgd Wonen van de Vlaamse overheid. Dit is een gratis verzekering die een tegemoetkoming van maximaal 600 euro per maand biedt gedurende de eerste tien jaar van de lening. Dit onder bepaalde inkomensvoorwaarden als het om een nieuwe woning gaat.

Wij Belgen gooien van nature ons geld niet door ramen en deuren, maar krediet hebben we toch nodig om onze levensdromen te realiseren. Daarom is het belangrijk om uw leningen onder controle te hebben en u goed te informeren. Ga dus enkel en alleen een lening aan als u het echt nodig heeft, want vergeet niet: “geld lenen kost ook geld.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be