Let op, geld lenen kost ook geld.

4 tips om een positief antwoord te krijgen op uw leningsaanvraag

Één op de drie Belgen kreeg in 2015 een negatief antwoord op zijn leningsaanvraag. Om te voorkomen dat u een negatief antwoord krijgt, is het belangrijk dat u een sterke leningsaanvraag indient. Benieuwd naar wat u juist moet doen om meer kans te maken op een positief antwoord? In dit artikel geven we 4 tips.

Tip 1. Zorg voor een betrouwbaar profiel

Het is belangrijk om de financiële instelling te laten zien dat u in staat bent om uw uitgaven onder controle te houden en uw leningen op tijd af te betalen. Voorkom daarom bijvoorbeeld dat u zes maanden voor het indienen van uw leningsaanvraag wordt betrapt op het niet terugbetalen van uw rekeningen. Als u leeft van een klein salaris is het belangrijk om te laten zien dat u kunt sparen. Als u beschikt over een degelijke salaris, laat dan zien dat u niet te wild met uw geld omspringt.

Uw profiel zal grondig geanalyseerd worden. Het is echter niet omdat u jong bent afgestudeerd of een tijdelijk arbeidscontract heeft dat uw lening niet geaccepteerd zal worden; een verstandig beheer van uw bankzaken is minstens even belangrijk.

berekenen leningDaarnaast moet u in uw aanvraag realistisch zijn over de lengte en het bedrag van uw lening. Maak daarom een simulatie op met de inkomsten en uitgaven die u verwacht tijdens de duurtijd van de lening. Daarbij moet u kunnen aantonen dat u naast de afbetaling van uw lening nog over een “buffer” beschikt die u toelaat nog wat te sparen of eventuele tegenslagen op te vangen. Een goede vuistregel is dat uw maandelijkse afbetaling niet hoger is dan een derde van uw nettosalaris.

Tip 2. Sta niet op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België

Als u uw leningen niet op tijd terugbetaalt, komt u op de lijst van wanbetalers van de Nationale Bank van België terecht. Zolang u op deze lijst staat, kan u geen enkel nieuw krediet aangaan of wanneer u geluk heeft onder zeer strenge (en weinig voordelige) voorwaarden. Zelfs als u uw schulden terugbetaalt, blijft u nog 1 jaar op de zwarte lijst staan. Als u niet in staat bent om uw situatie te regulariseren, komt u vast te zitten voor meerdere jaren.

Het is dus duidelijk dat een plek op de zwarte lijst uw kans op een goedkeuring bijna altijd teniet doet.

Tip 3. Kies een redelijke duurtijd van uw lening

Door te kiezen voor een langere duurtijd van de lening kan u uw maandelijkse afbetalingen draaglijker maken. De keerzijde is dat als u uw lening zodanig moet rekken om het voor u financieel haalbaar te maken, de bank uw lening met meer argwaan zal bekijken.

Beperkt dus de looptijd van uw lening tot wat voor u haalbaar is. De maandelijkse afbetaling is dan misschien wel hoger, maar door de lagere rente en de kortere duurtijd zal u op het einde van de rit minder interesten betaald hebben. Doordat de bank dan ook voor een kortere periode risico neemt, zal uw lening doorgaans ook sneller geaccepteerd zal worden.

Tip 4. Kies de juiste bank

Elke bank heeft een eigen doelpubliek die zij willen aanspreken en een eigen kredietbeleid. Uw profiel past waarschijnlijk beter bij bank A dan bank B, waardoor u makkelijker aanvaard zal worden bij bank A. Als u weinig tijd heeft, is het ook mogelijk om dit online te doen!

Maak dus goed uw huiswerk vooraleer u een kredietaanvraag indient. Niet alleen zal u zo uw kansen op aanvaarding kunnen verhogen, maar u zal ook veel beter kunnen inschatten wat de financiële lasten en risico’s zijn die de lening voor u zal meebrengen de komende jaren.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be