Let op, geld lenen kost ook geld.

Autolening

Een nieuwe wagen aankopen? Of toch op zoek naar een tweedehands auto? Dan is de kans groot dat je ook moet denken aan een autolening om dit te bekostigen. Sparen is natuurlijk ook een optie maar het kan misschien toch de moeite zijn om je aankoop te laten financieren en het bedrag op je spaarrekening te houden voor iets anders.
Auto

Lenen voor nieuwe auto

Een juiste vorm van financiering kiezen is niet altijd even makkelijk, er zijn immers diverse opties om te overwegen. Zo kan je altijd terecht bij een kredietverstrekker om de aankoop van je auto te financieren. Meestal is het dan ook mogelijk om 110% van het aankoopbedrag te financieren, maar ook de aanbiedingen van autodealers scheppen mogelijkheden. Zij kunnen de optie bieden om een financiering aan te gaan voor 0% wat in sommige gevallen een goede optie is. Het betalen van een voorschot zal in dat laatste geval meestal wel verplicht zijn.

Vergelijken is de boodschap. Bekijk altijd de verschillende formules waarmee je in aanmerking komt en toets de voordelen en nadelen van elkaar af. Belangrijke vragen die je jezelf kan stellen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Heb ik voldoende spaargeld om het voorschot te betalen?
 • Kan ik de autolening vervroegd aflossen zonder een boete?
 • Wat zijn de voorwaarden van een financiering aan 0% en is het de moeite? Zijn er geen addertjes aan verbonden (zie verder in het artikel)?
 • Bij welke aanbieders kan ik kijken om intrestvoeten te vergelijken?
 • Over welke termijn wil/kan ik de financiering afbetalen?

Autofinanciering: Soorten.

Er bestaan verschillende vormen van autofinancieringen. Vergeet niet dat je ook gewoon bij de bank of kredietmaatschappij een lening kan aangaan om een auto te kopen. Een overzicht:

Verkoop op afbetaling

Bij deze formule zal je meestal een voorschot betalen op het totaalbedrag van de lening. Deze vorm is meestal iets goedkoper dan bij een lening op afbetaling waardoor dit soort autofinanciering vaak te overwegen valt.
Het bedrag dat je kan lenen bij deze vorm van autofinanciering zal in pricipe starten vanaf 2.500 euro en maximaal 50.000 euro bedragen. De termijn van terugbetalingen kan schommelen tussen 30 en 120 maanden.

Lening op afbetaling.

Een lening op afbetaling betekend dat er geen voorschot zal moeten betaald worden zoals wel het geval zou zijn bij een verkoop op afbetaling. Er zullen ook interesten verschuldigd zijn.
De looptijd kan je in de meeste gevallen zelf kiezen, maar tracht deze zo kort als mogelijk te houden om te voorkomen dat je betalingen blijft uitvoeren voor een auto die je niet meer gebruikt. De terugbetaling die je zult uitvoeren (veelal maandelijks) zal bestaan uit een kapitaalgedeelte en een intrestgedeelte.

Lenen bij de bank.

Een lening of krediet afsluiten bij de bank blijft ook altijd een mogelijkheid. Ze zullen veelal een lening op afbetaling aanbieden of in uitzonderlijke gevallen een andere vorm van krediet.

Kredietverlener in samenwerking bij de dealer.

Sommige dealers of automerken werken samen met een kredietverlener. Dit kan handig zijn want wanneer je je auto koopt, kan je direct ook je financiering op punt stellen.
Meestal zal het wel verplicht zijn om eerst een voorschot te betalen waarbij het resterende bedrag dan onder de financiering zal komen te staan. Vergeet dus niet om geld te voorzien zodat je dit voorschot kan betalen.

Autolening simulatie

Heel veel banken en kredietverstrekkers bieden de dag van vandaag een kleine tool aan op hun website waardoor je quasi onmiddellijk een idee hebt hoeveel de uiteindelijke autolening zal kosten, hoeveel er maandelijks zal terugbetaald worden, enz … Alle nodige informatie heb je dus onmiddellijk ter beschikking met een autolening simulatie!

Kosten bij autoleningen.

Er bestaan verschillende formules van autoleningen. Om een idee te krijgen over de kosten die aangerekend kunnen worden, geven we hieronder een klein overzicht.

 • Oprichting: Er kunnen kosten verbonden zijn aan het opstarten van je kredietdossier.
 • Uitstapkosten: Wie zijn lening vervroegd wil terugbetalen kan bijkomende kosten aangerekend worden omdat het gaat om ‘contractbreuk’. In dit geval kan je nagaan of het al dan niet de moeite loont om vroegtijdig de lening af te lossen.
 • Lopende kosten: Dit zijn kosten (meestal maandelijks) voor administratie van het dossier.
 • Laattijdige betalingen: als je je lening niet tijdig kan afbetalen, kan men bijkomende interesten rekenen. Vergeet ook niet dat men uw wagen in beslag kan laten nemen of een hypotheek op uw wagen kan nemen.
 • Verzekering: bij sommige formules kan een extra verzekering worden aangegaan, dit bedrag betaal je in principe mee op hetzelfde tijdstip van de aflossing.

Vragen over autoleningen?

Vormen van autokredieten.

Er zijn diverse kredietformules waaruit je kan kiezen voor de financiering van je auto. Zo denken we bijvoorbeeld aan:

Welke documenten zijn nodig voor een autolening?

Je zal altijd enkele documenten moeten voorleggen aan de kredietverstrekker of bank zodat ze je identiteit kunnen bevestigen en je kredietwaardigheid kunnen nagaan.

Enkele documenten die men je kan vragen zijn de volgende:

 • Bewijs van identificatie: je identiteitskaart, een recente factuur van bijvoorbeeld een nutsvoorziening om na te gaan waar je vaste woonplaats is, een rijbewijs of studentenkaart.
 • Vastleggen kredietwaardigheid: Een overzicht van de lopende leningen, een recente loonfiche, …

Wie zelfstandig is, zal geen loonfiches krijgen. Dit betekend niet dat de bank kan nagaan hoeveel je kan lenen, alleen zullen er andere documenten nodig zijn. Als zelfstandige met een eenmanszaak kan de bank je balans opvragen van het voorbije jaar en het huidig lopend jaar om na te gaan hoe de inkomsten evalueren. Daarnaast zullen ze dit ook kunnen verifiëren door een kopie te vragen van het aanslagbiljet van de personenbelastingen.

Als bedrijfsleider ontvang je jaarlijks wel een loonfiche 281.20, dit zijn de lonen die je vanuit de firma hebt ontvangen. Dit kan dienen om je loonsituatie in te kijken. Wil je echter de auto kopen op naam van de firma? Dan zal de bank een resultatenrekening nodig hebben van het lopende jaar, en de jaarrekening van de voorbije jaren.

Autoleningen vergelijken: Online berekenen

Doe altijd uw voordeel door autoleningen te vergelijken of gebruik te maken van speciale acties. Zo zijn er onder meer de acties omtrent het autosalon waar je kan op inspelen!

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (occasie)3,95%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (nieuw)1,35%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 5.000€ 50.000Aankoop auto (nieuw)5,90%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 5.000€ 50.000Aankoop auto (occasie)3,90%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Aankoop auto (occasie)2,85%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Wat als ik geweigerd wordt voor een autolening of autofinanciering?

geweigerd autoleningEen bank op zich zegt weinig, er kunnen diverse redenen zijn waarom deze bepaalde kredietverstrekker jou geen lening wil verschaffen. Er is niet noodzakelijk een reden tot paniek, we geven je enkele tips mee om verder aan de slag te gaan:

Wat controleren banken?
Als je een lening wilt bekomen zal men trachten een maximumbedrag te berekenen dat je kan lenen. Het is natuurlijk altijd aan jou om de bank te overtuigen dat je dit financieel aankan. Ga enkele stappen terug en tracht een manier te vinden zodat je positieve antwoorden kan vinden op volgende vragen:

 • Is je inkomen hoog genoeg om de lening terug te betalen?
 • Heb je een goede kredietgeschiedenis bij de kredietverlener?
 • Heb je een vaste job? Zo nee: wat is de reden dat je geen vaste job hebt of in korte termijn hebt gewerkt voor meerdere werkgevers?
 • Wat is je vaste woonplaats en hoeveel bedragen jouw maandelijkse lasten?

Als je op alle vragen een eerlijk positief antwoord kan voorzien dan mag er in principe geen vuiltje aan de lucht zijn en kan je trachten om een andere kredietverlener aan te spreken.

Indien toch meerdere kredietverstrekkers jou weigeren, dan zijn er nog steeds een aantal opties om toch een lening te bekomen.
Een eerste is werken met een waarborg. Hierbij geef je je bank de wagen als waarborg. Dit werkt zonder problemen als je zelf de auto voor dertig procent of meer via spaargelden hebt kunnen financieren.
Overtuig je baas om je een vast contract te geven. Als dat niet lukt, tracht een ondertekende verklaring te bekomen waarin hij bepaalt dat als je verder goed werk blijft leveren, een vast contract zult krijgen.
Een lager bedrag lenen is ook een optie. Misschien heb je hiermee niet de wagen die je wenst te kopen, maar er zijn heel veel degelijke wagens die je aan goedkopere prijzen kunt aankopen. Op een bepaald moment zal je toch moeten inzien dat een auto voornamelijk dient om je op belangrijke locaties zoals je werkplaats te brengen.

Tot slot: Probeer het online.
Probeer ook online enkele kredietverstrekkers te contacteren. In veel gevallen kan je je hele dossier online indienen en heb je binnen de 48 uur het nodige geld op jouw rekening. Zo kan je bijvoorbeeld al terecht bij KBC, BNP Paribas Fortis of ING om een autolening te bekomen, maar ook bij Cetelem.


➥ Klik hier om de website van Cetelem te bezoeken.


Wat bij diefstal of ongeval?

Als je een ongeval voor hebt, of je wagen wordt gestolen, dan zal je een tweede autolening moeten aangaan als je een nieuwe auto wilt kopen. Een omniumverzekering kan hier echter wel in voorzien. Zo kan een omniumverzekering schade of diefstal verzekeren waardoor je terugbetaald kan worden onder bepaalde voorwaarden. Vraag er ook naar bij je kredietverstrekker: in sommige gevallen kan er voorzien worden in een diefstalverzekering tijdens de looptijd van je lening.

Overlijden tijdens de aflossingen van de lening.

Als je komt te overlijden en je betaald nog steeds de autolening af, dan zullen jouw erfgename ook jouw schulden erven. Zij betalen dus de autolening verder af. Een oplossing bestaat erin om een overlijdensverzekering te voorzien die het saldo van de autolening terugbetaald. Vraag een berekening op maat om de kostprijs te weten te komen.

Ik verlies mijn werk, wat nu?

Een ontslag is niet altijd op voorhand te voorspellen. Als je vreest om je werk te verliezen en je wilt jezelf daarvoor beschermen, dan zal je op zoek moeten gaan naar een verzekering. Op die manier kan de lening of het krediet van je wagen terugbetaald worden (onder bepaalde voorwaarden) tot maximaal 1 jaar na het jobverlies.

Autolening tips.

Als de aankoop van je auto geen dringende zaak is: wacht tot het autosalon van start gaat. Er zijn dan diverse promotie die er voor kunnen zorgen dat de aankoop van je auto veel goedkoper wordt dankzij extra kortingen, maar ook kredietverstrekkers gaan hierin mee en kunnen voor extra goedkopere leningen zorgen.

Interesten op je spaarrekening zijn de dag van vandaag niet soeps meer, probeer dus te sparen om een degelijk voorschot op je nieuwe wagen te betalen. Op die manier spaar je interesten uit die je anders zou moeten betalen bij het aflossen van een lening. Tracht het te regelen dat je minstens 20% van de aankoopprijs kan besteden aan het voorschot.

Hou je aan een haalbaar budget en vermijd problemen achteraf. Stel op voorhand een redelijk budget op door je financiële situatie goed op te volgen en na te gaan welke extra maandlasten je kunt dragen voor de aankoop van je auto. Is het resultaat minder dan verwacht? Hou dan een optie open om een tweedehandswagen te kopen in plaats van een nieuwe auto.

Beperk in de mate van het mogelijke de terugbetalingstermijn. Dit is om te vermijden dat je 7 jaar bezig bent om de auto terug te betalen, terwijl je al van plan bent om slechts 5 jaar met de auto te rijden. Hoe korter de lening is, hoe minder interesten je zal betalen.

Reken altijd de maandelijkse last om naar het totale kostenplaatje. 175 euro per maand voor een nieuwe auto klinkt zeer aantrekkelijk, maar als dit over een termijn loopt van 5 jaar, dan kom je al gauw uit aan 10.500 euro. Vergeet dit niet.
Aandachtspunten / Opgelet!

Autoleningen aan 0%

Een nieuwe auto kopen en daarvoor een lening of krediet aangaan aan 0% klinkt interessant en daarom is het ook de reden waarom veel fabrikanten dit aanbieden. Maar er zijn een aantal puntjes waarop je moet letten om er zeker van te zijn dat deze formule werkelijk interessant is voor jou.

Een autolening verschaffen aan 0% klinkt alsof het weinig oplevert voor de kredietverstrekker en/of de fabrikant, daarom moeten ze er op een of andere manier toch voor zorgen dat hun winstmarge rendabel blijft en voor die trucjes moet je opletten.

Als je een nieuwe wagen koopt, dan is de kans groot dat je een overname premie ontvangt voor je huidige wagen. De overnemer die je auto wilt aankopen kan hiervoor een te lage prijs geven. Op die manier kan de fabrikant toch aan een degelijke winstmarge op de verkoop komen, maar dat kan nadelig zijn voor uw portemonnee. Let er dus op dat de overnameprijs niet te laag ligt.

Onze tips:

Onderhandel eerst over de aankoopprijs van de wagen, doe dit bij meerdere dealers. Als dat niet lukt bekijk dan de voorwaarden voor de autoleningen (al dan niet aan 0%), eventuele premies of kortingen die je krijgt en de overnameprijs voor je huidige wagen. Doe dit bij meerdere dealers.

Hierdoor bekom je voldoende informatie om na te gaan of de dealer waar je je nieuwe wagen wilt bij kopen, wel een eerlijke prijs heeft voorgesteld voor de overname van je wagen. Is dat niet het geval dan kan je hem hiermee confronteren en trachten een betere prijs te bekomen.

Verplichtingen en opname in het register.

Een krediet of lening aan 0% zal ook in de registers komen te staan. Dit verschilt dus niet van andere kredieten of leningen. Hou daar rekening mee want het beïnvloed je leencapaciteit. Het kan dus moeilijker worden om in de toekomst een lening te bekomen bij de bank, maar dat is bij eender welke autolening zo en niet alleen bij de autoleningen aan 0%.

Vergeet ook niet dat je de verplichting hebt om de autolening te betalen binnen de voorziene termijn. Doe je dit niet, dan spreekt men van wanbetaling en kan men (dure) verwijlintresten aanrekenen. Autoleningen aan 0% verschillen dus weinig van andere financieringen als het aankomt op verplichtingen. Wees je bewust van eventuele addertjes onder het gras bij de aankoop van je nieuwe auto.

Terugbetalingstermijn autofinancieringen beperken.

Let er steeds op dat de terugbetalingstermijn niet hoger ligt dan de economische levensduur van de auto. Vermijd daarmee dat je geld moet terugbetalen op een auto die je niet meer gebruikt.

Kredietwaardigheid

Ga na hoe je huidige financiële toestand is. Indien nodig zorg voor een overzicht bij je bank en kijk waar je kan optimaliseren. Soms kan het lonen om kredieten te laten herzien. De banken zullen meestal aan de hand van deze kredietwaardigheid een score toekennen, die dan op zijn beurt kan leiden tot een hogere rente.

De kredietwaardigheid wordt bepaald door verschillende factoren. In de eerste plaats is er het inkomen. Strikt genomen zal de bank niet happig zijn om je geld te lenen, als 1/3e van je inkomen reeds aan andere leningen is besteedt.
De bank houdt ook een geschiedenis bij waaruit ze kunnen afleiden of je een goede klant bent of niet. Tijdig leningen terugbetalen, een overzicht van je werkgevers en je huidig lopende leningen zijn daarom geen geheim bij je bank. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je moet kunnen bewijzen dat je een vaste/stabiele job hebt. Een vast contract is altijd een goed signaal naar de bank toe, het zal moeilijker worden als je interimcontract na interimcontract moet werken.

Vergeet ook niet het volgende:

Vergelijken loont! Check dus steeds de tarieven bij meerdere kredietmaatschappijen. Aan de hand van de informatie in dit artikel zou je reeds je eerste vergelijkingen kunnen maken. Check niet steeds de aangerekende interesten, maar het JKP (jaarlijks kostprijs percentage) om uit te maken of een lening al dan niet goedkoop is. Zorg er ook voor dat de lening die je went aan te gaan voldoende flexibel is zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Prepare for the worst, hope for the best.

Spaar op voorhand een beetje om zeker het voorschot te kunnen betalen indien nodig. Hoe hoger het betaalde voorschot, hoe lager het bedrag dat je zal moeten lenen.
Zorg er eerst voor dat je toelating hebt van de bank om een bepaald bedrag te lenen en onderhandel dan over de aankoopprijs van de wagen. Op die manier loop je reeds een stuk voor in je zoektocht naar een nieuwe wagen.
Check ook eens de mogelijkheden tot het leasen van een auto. In sommige gevallen kan dit ook nuttig zijn omdat er geen onderhoudskosten verbonden zijn aan het leasen van een auto.

Vergelijk alle autoleningen in onze database:

Vergelijk hieronder de gegevens van alle autoleningen die we in onze database hebben, vraag gratis offertes aan en kies de beste autolening!

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (occasie)3,95%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (nieuw)1,35%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 5.000€ 50.000Aankoop auto (nieuw)5,90%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 5.000€ 50.000Aankoop auto (occasie)3,90%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Aankoop auto (occasie)2,85%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Autoverzekering!

autoverzekering bij ongelukBij een nieuwe wagen hoort altijd een goede autoverzekering. Ook hier kan je door online te vergelijken je voordeel doen. Je kan meer informatie terugvinden op omniumverzekering.org of op berekeningautoverzekering.be over verzekeringen.

Direct aan de slag met autoverzekeringen? Dan kunnen we u onderstaande websites aanbevelen:

 • Touring: direct bij Touring autoverzekering simulatie aanvragen;
 • Corona: vraag uw offerte aan bij Corona.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be