Let op, geld lenen kost ook geld.

Beleggingsfondsen: een veilige investering?

Wie niet echt kennis heeft van beleggen maar zijn spaargeld wil zien groeien, heeft misschien wel interesse om te investeren in een beleggingsfonds. Het komt er concreet op neer dat een beleggingsfonds een grote pot geld verzamelt van onder meer particuliere beleggers om met dat geld grote beleggingen uit te voeren.

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds zal geld verzamelen en daarmee in verschillende beleggingsproducten investeren. Jij koopt dan een effect in het beleggingsfonds dat in de praktijk gelijk staat met een inschrijving op een effectenrekening. Men noemt dit ook het deelbewijs.

Het beleggingsfonds zal een beheerder of een groep beheerders hebben. Dit zijn dan specialisten die het geld zullen beleggen volgens het doel van het fonds dat op voorhand werd vastgelegd.

Waarin beleggen ze?

Er zijn verschillende soorten beleggingsfondsen, elk heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Volgens de vooropgestelde doelen zullen ze dan beleggingen uitvoeren. Een vastgoedfonds zal beleggen in vastgoed; obligatiefondsen in obligaties, mixfondsen zullen beleggen in verschillende financiële producten. Klik hier voor meer uitleg over de soorten beleggingsfondsen.

Voordelen van een beleggingsfonds

Velen vinden een beleggingsfonds ideaal: ze moeten zelf niet actief bezig zijn met aandelen of andere financiële producten, je geld wordt beheerd door een specialist of groep van specialisten en omdat een beleggingsfonds investeert in verschillende regio’s, sectoren en producten is er van nature uit een diversificatie waardoor het risico verlaagt.

Een beleggingsfonds kan bijvoorbeeld wel sectorgebonden zijn. Een voorbeeld: Het kan gaan om een fonds dat uitsluitend belegd in technologiebedrijven, maar dat zal ze doen in verschillende regio’s en bedrijven. Wederom een voldoende spreiding van het risico.

Nadelen van een beleggingsfonds

Wie graag zelf de touwtjes in handen houdt zoekt beter iets anders. De fondsbeheerder neemt de beslissingen en daar kan je niets op inbrengen. Misschien zal je meer vertrouwd zijn met een online platform zoals Plus500, een CFD-dienst waar je eenvoudig zelf kan beleggen in aandelen, grondstoffen, fondsen, enz …

beleggen koers grafiekHet rendement zal in de meeste gevallen lager liggen dan andere beleggingsproducten. Een fonds zal investeringen spreiden om het risico te verlagen, maar als 1 beleggingsproduct het uitstekend doet terwijl de overige financiële producten traag op gang komen, dan zal het beleggingsfonds renderen volgens een gemiddelde van al deze producten.

Ook met kosten moet je opletten want die kunnen soms oplopen. Er worden instapkosten en uitstapkosten gerekend, maar ook beheerskosten omdat de beheerders van het fonds ook hun loon uitbetaald moeten krijgen.

Wat heeft jouw voorkeur?

Beleggingsfondsen die zich richten op particulieren kan je eenvoudig opvragen bij je bank. Zij zullen je kunnen bijstaan met de praktische zaken en je inlichtingen over fondsen kunnen verschaffen. Op die manier kan je zelfs voor 25 euro deelnemen bij verschillende fondsen. Lenen voor je beleggingen kan middels een effectenkrediet maar dat doe je beter niet. Zulke beleggingen doe je voornamelijk om je spaargeld iets rendabeler te maken.

Een andere manier is online beleggen via een online handelsplatform, op die manier kan je ook beleggen in fondsen. Afhankelijk van het handelsplatform dat je kiest zal het dan veelal gaan om goudfondsen of indexfondsen (de zogenaamde ETF’s). Interesse in online beleggen? Probeer eerst een demo uit. Bij online handelsplatformen zoals Plus500, eToro, IgMarkets kan je steeds oefenen met een demo en op die manier vertrouwd kan raken met het handelsplatform.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be