Let op, geld lenen kost ook geld.

Beleggen in CFD’s: Online beleggen

Je leest veel over ‘online beleggen’ op het internet. Meestal wordt er een verwijzing gemaakt naar CFD-handel via een broker, of traden met een hefboom. Maar wat is dat nu precies?

Contract For Difference

CFD staat voor ‘contract for difference’. Meer concreet is het een derivaat waarbij je speculeert op een stijging of daling van een effect. Het kan gaan om grondstoffen zoals olie, edelmetalen zoals goud, aandelen, indexen, valutahandel, fondsen, enz. Je kan speculeren op een koersstijging en een koersdaling.

Hiervoor heb je een online broker nodig zoals IgMarkets of Plus500*. Bij elke order die je ingeeft wordt er als het ware een contract gesloten met deze broker voor de onderliggende waarde van het effect. Je wordt nooit echt eigenaar van dat effect.

De Hefboom bij CFD handel

Uniek aan dit concept is de hefboomwerking. Deze hefboom wordt meestal weergegeven met een verhoudingsgetal, bijvoorbeeld 1:20. Wanneer je een positie inneemt van 100 euro met een hefboom van 1:20, dan betekend dit dat je positie 2.000 euro waard is.

Ondanks dat je maar 100 euro investeert, zal je winst of verlies berekend worden op de som van 2.000 euro. Hierdoor kan je met een klein bedrag ook grote winsten maken. Stijgt de koers 1%, dan bedraagt je winst niet 1 euro (1% x 100 euro) maar dan zal deze 20 euro bedragen (1% x 2.000 euro).

Groter risico bij CFD traden

online beleggenOmwille van deze hefboom (of leverage genoemd) is het risico ook veel groter. Elke kleine wijziging in je nadeel kan dus zeer vlug resulteren in een groot verlies. Als je 100 euro stort op je brokeraccount en daarmee belegd, dan kan je nooit meer dan 100 euro verliezen!

Om grote verliezen te vermijden, wordt er altijd aangeraden om een positie zorgvuldig in te geven met een zogenaamde stop-loss order. Dit betekent dat als de koers in de verkeerde richting evolueert, dat je positie automatisch gesloten wordt om grotere verliezen te voorkomen.

Het is evident dat CFD-traden niet voor iedereen weggelegd is. Je moet veel tijd en energie steken in het beleggen, het vergt ijzersterke emoties en je moet bestand zijn tegen stevige koersschommelingen.

Wil je zelf nagaan of CFD traden iets voor jou is? Open dan een gratis DEMO rekening bij je broker naar keuze en probeer het gratis uit. Als je uiteindelijk beslist om toch met echt geld te traden, dan zal er een welkomstbonus op jou staan wachten (dat is niet bij alle online brokers het geval).

TIP: Alvorens je beslist om met echt geld te traden: zorg er voor dat je minstens 5 opeenvolgende trades succesvol hebt kunnen afronden.

CFD tegenover traditioneel beleggen

CFD’s zijn bedoeld als belegging op korte termijn. Er worden weliswaar geen commissiekosten aangerekend bij een CFD, maar de broker zal wel een kleine financieringskost aanrekenen om een positie open te houden.

Deze wordt dagelijks in rekening gebracht en de kostprijs varieert per financieel product. Deze financieringskost is weliswaar niet groot, maar als je een positie heel lang openhoudt, dan kan deze kost wel oplopen.

Bij het traditionele beleggen zal je eigenaar worden van het effect waarin je belegd. Dit kan bijvoorbeeld goud zijn of aandelen. Hieraan zijn natuurlijk grotere kosten aan verbonden.
Niet alleen zijn er commissies van tussenpersonen, maar de bewaring van goud zal ook een extra kost met zich meebrengen. Bij CFD’s heb je deze extra kosten niet.

CFD’s komen zo met hun voordelen en nadelen. Elke persoon dient voor zijn eigen te evolueren of hij het grote risico wil dragen en hiertegen bestand is.


Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be