Let op, geld lenen kost ook geld.

Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is eenvoudig uit te leggen: het is een krediet dat je aangaat zonder vaste looptijd. Het geld dat je reeds hebt terugbetaald, kan je opnieuw opnemen. Je kent het misschien onder de benaming ‘geldreserve‘.

Een doorlopend krediet is een flexibel krediet die aan een constante nood aan geld te voorzien. Het is het krediet dat het meest wordt aangegaan. Bij een doorlopend krediet heb je steeds geld ter beschikking wat handig is om onvoorziene kosten op te vangen. Noem het maar een financieel reserve of geldreserve.

De meest ideale situatie voor zo’n krediet, is als je weet dat een bepaalde kost voor de deur staat, maar je niet kan voorspellen hoeveel deze uiteindelijk gaat kosten. Denk dan bijvoorbeeld maar eens aan de herstelling van een wagen, de aanschaf van een nieuwe koelkast of bijkomende kosten voor de renovatie van je woning.

Een doorlopend krediet is veelal goedkoper dan een kaskrediet (onder nul gaan op je bankrekening) en kan dus in sommige gevallen een goede oplossing zijn.

Werking doorlopend krediet

voordelen nadelen doorlopend kredietBij het openen van je doorlopend krediet, krijg je in 1 keer het geld ter beschikking. Het staat je vrij dit bedrag al dan niet volledig op te nemen. De opname kan gerust gebeuren in schijven, tot de kredietlimiet is opgebruikt.

De bedragen die je terugbetaald, worden opnieuw ter beschikking gesteld en kan je nadien opnieuw opnemen. Op die manier is een doorlopend krediet een heel flexibel krediet.Wanneer je het doorlopend krediet opent, spreek je met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. De kredietlimiet is dan het maximale bedrag dat je binnen deze overeenkomst kunt opnemen. Een doorlopend krediet kan varieren van 1.000 euro tot 75.000 euro. Er zal meestal een voorstel tot maandelijkse terugbetalingen worden gedaan. Deze kan 1,5% a 2% bedragen van het totale kredietbedrag en omvat zowel terugbetaling van kapitaal als rente. De looptijd is echter wel variabel.

Eigenschappen doorlopend krediet:

  • Flexibel geld opnemen: Jij kiest wanneer en hoeveel je opneemt;
  • Afgeloste bedragen zijn opnieuw opneembaar;
  • Vervroegd terugbetalen is mogelijk: zonder extra kosten;
  • De looptijd (de duur) van het krediet is variabel;
  • Variabele rente;
  • Vaste maandelijkse aflossing (rente en kapitaal).

Rente van een doorlopend krediet

De rente van een doorlopend krediet zal lager liggen dan bij een kaskrediet. Daarnaast is deze ook variabel. Dit kan nadelig zijn ten opzichte van een lening op afbetaling waarbij je een vaste (lagere) rente betaald. Een opvallend kenmerk is wel dat de rente zal dalen naarmate het kredietbedrag stijgt. Een doorlopend krediet van 1.000 euro zal dus duurder uitvallen dan een krediet van 20.000 euro.

Goedkoopste doorlopend krediet vinden? Vergelijken!

De beste manier om het goedkoopste doorlopend krediet te vinden is door verschillende aanbieders te vergelijken. Hou je niet in en vraag offertes aan bij verschillende maatschappijen. Om je op weg te helpen kan je bij onderstaande aanbieders alvast terecht om doorlopende kredieten of geldreserves te vergelijken:

AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
logo buyway leningen€ 5.500€ 15.000Doorlopend krediet9,50%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 500€ 10.000Doorlopend krediet14,50%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn altijd informatief en tijdelijk, ze kunnen dus wijzigen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief voorbeeld: Kredietopening onbepaalde duur van 2.000 euro, jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 9,50% (variabel jaarlijkse debetrente : 9,50%) + eventueel kosten kaart (vaste prijs of % van het openstaande saldo). Vraag een exacte berekening bij een van bovenstaande partijen.

Voordelen doorlopend krediet

Aan een doorlopend krediet zijn tal van voordelen verbonden. Zo beschik je over bijkomend geld dat je kan opnemen wanneer je het werkelijk nodig hebt, zo kan je ook kiezen om het reeds afgeloste bedrag opnieuw op te nemen, is het krediet goedkoper dan een kaskrediet en is er geen vaste looptijd om deze terug te betalen. Het doorlopend krediet is daarom zeer flexibel en het maakt duidelijk waarom deze kredietvorm zo populair is.
Daarnaast heb je ook nog het voordeel dat er geen bijkomende kosten verbonden zijn aan een vervroegde terubetaling van het krediet. Krijg je bijvoorbeeld extra geld (een recurrent voordeel of je vakantiegeld), dan kan je het krediet volledig aflossen of gewoon een extra terugbetaling inplannen.

Nadelen doorlopend krediet

Alhoewel een doorlopend krediet goedkoper zal zijn dan een kaskrediet, is het toch niet de meest voordelige manier van lenen. De rente zal nog steeds vrij hoog liggen en er zijn goedkopere vormen van leningen mogelijk. Het is dus belangrijk dat je weet dat een doorlopend krediet de ideale oplossing voor jouw situatie is. De rente is variabel en kan dus evengoed stijgen, hou hier rekening mee!

Tip: Doorlopend krediet verzekering.

Je weet nooit wat de toekomst brengt, en een verzekering aangaan om zich in te dekken is nooit een slecht idee. Zo is het mogelijk om een bijkomende verzekering aan te gaan voor uw doorlopend krediet in geval van diefstal, overlijden, langdurige ziekte of onvrijwillige werkloosheid. Al deze omstandigheden maken het soms moeilijk om het krediet terug te betalen en dienen je daarbij te helpen. Een overlijdensverzekering zit meestal standaard vervat bij het aangaan van een doorlopend krediet. Zoniet informeer je daar best eens naar.

Tip: Doorlopend krediet berekenen.

Laat je informeren bij verschillende kredietverstrekkers, vraag een leningsimulatie en een gratis offerte aan. Vergelijk offertes van verschillende kredietverstrekkers en tracht op die manier uw voordeel te doen door te kiezen voor de kredietverstrekker met de beste voorwaarden.

Tip: vraag voor een oplossing op maat.

Stap niet zomaar een bank binnen en vraag een doorlopend krediet. Nee, best leg je zo goed mogelijk de situatie uit en laat je de bank zelf met voorstellen komen. Op die manier ben je echt zeker dat een doorlopend krediet voor jou geschikt is, of dat er andere kredietvormen zijn die beter passend zijn bij uw noden.

Meer info: Wikipedia

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be