Let op, geld lenen kost ook geld.

Effectenkrediet.

Een effectenkrediet is een krediet tegen onderpand van effecten. Het is sterk vergelijkbaar met een rekening-courantkrediet. Het mag wel duidelijk zijn dat dergelijk soort krediet alleen maar kan worden afgesloten door personen die over een bepaalde portefeuille met effecten beschikken.

Het biedt diverse voordelen: Zo is er in principe alleen rente verschuldigd over het opgenomen bedrag, maar is het rentetarief ook lager. Een nadeel is dan natuurlijk dat de waarde van de effecten het maximum kredietbedrag zal beïnvloeden: deze zal onderhevig zijn aan schommelingen.

Een effectenkrediet is een oplossing voor de kleine belegger die geld nodig heeft. De aandelen worden in dat geval gebruikt als onderpand. Meestal gaat het om een rekening-courant krediet, hetgeen een beetje vergelijkbaar is met een doorlopend krediet.

Maximumbedrag bij een effectenkrediet.


Het maximumbedrag van het krediet wordt bepaald op basis van de dekkingswaarde van de aandelenportefeuille. Meestal wordt hierop dan een percentage toegepast om dan de maximale kredietlimiet te bepalen. Dit zal dan meestal tussen 50% en 70% zijn. De aandelen behouden de koerswaarde waardoor men dan uiteindelijk ook nog winst of verlies kan maken op de aandelen.

Wanneer de dekkingswaarde van de aandelen daalt en onder het kredietbedrag terechtkomt, dan zal de financiële instelling vragen om geld bij te storten. Gebeurd dit niet, dan wordt de effectenportefeuille geliquideerd.

Effectenkrediet: rente.

Het effectenkrediet heeft een groot voordeel en dat is de relatief lage rente die erop betaald wordt. De rente ligt lager als bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Het is echter geen slecht idee om een effectenkrediet te combineren met een ander krediet, al was het maar om tijdelijk een daling in de dekkingswaarde van de aandelen op te vangen.



Op de beurs is het effectenkrediet natuurlijk geen onbekend begrip. De aandelen worden bij de doorwinterde beleggers vaak gebruikt als onderpand om nieuw aandelen te kopen. Ook particulieren kunnen een effectenkrediet openen. Er zijn immers veel mensen bezig met online beleggen en af en toe is de nood aan een tijdelijk krediet nodig. In dat geval zal het wel moeilijk zijn om een groot leenbedrag te bekomen omdat de kleine belegger geen portefeuille heeft die groot genoeg is.

Effectenkrediet: voordelen en nadelen.

Het nadeel van het effectenkrediet is voornamelijk de fluctuerende dekkingswaarde. De markt bepaald met andere woorden alles. Het rente tarief is veelal variabel.

De voordelen bij een effectenkrediet bestaat voornamelijk uit het lage rentetarief, die lager ligt dan bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Daarbij is ook alleen rente verschuldigd op het opgenomen bedrag. Het krediet vroegtijdig aflossen kan zonder boete of andere bijkomende kosten.

effectenkrediet

Effectenkredieten vergelijken

De meestal banken zijn wel in staat om je een effectenkrediet te verschaffen, maar er zijn zeer grote verschillen in rentes tussen de verschillende aanbieders. Het verschil kan makkelijk oplopen tot enkele procenten, dus je doet er goed aan om verschillende aanbieders te vergelijken.

Het effectenkrediet is een goed krediet omwille van de lage rente, maar je moet ermee opletten. Het is verstandig om nooit het maximum kredietbedrag op te nemen omdat het maximumbedrag van het krediet afhankelijk is van de situatie op de markt. Bij een effectenkrediet komen alleen aandelen en obligaties in aanmerking om opgenomen te worden in de dekkingswaarde van het krediet, maar wanneer je een effectenkrediet aangaat, dan wordt de volledige effectenportefeuille in pand gegeven, dus ook de effecten die geen bijdrage leveren aan de dekkingswaarde.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be