Let op, geld lenen kost ook geld.

Geld lenen tijdens december voor de feestdagen.

Kerstmis en andere feestdagen zijn voor veel mensen een dure periode. Geld lenen voor de feestdagen in december lijkt soms onvermijdelijk, of zijn er alternatieve mogelijkheden?

Geld lenen voor Kerstmis

Geld lenen voor Kerstmis is al lang geen uitzondering meer. Veel banken en kredietverstrekkers pakken steeds vaker uit met leningen die dienen om de feestdagen te compenseren. BNP Paribas Fortis is hier een goed voorbeeld van.

Maar alvorens je geld leent, stel jezelf ook eerst de volgende vragen:

  • Kan ik niet beter mijn spaargeld gebruiken om voor een speciale dag te zorgen?
  • Kan ik die lening wel degelijk terugbetalen?

Cadeautjes, een kerstdiner voorbereiden, Kerstdecoratie, … het kost allemaal handen vol geld. Bedenk echter tijdig dat je zelf bepaald hoeveel geld je aan feestdagen wilt spenderen. Jouw Kerstboom hoeft immers niet groter te zijn als die van de buurman.

Soorten leningen voor de feestdagen

Kerstmis vuurwerkEen feestperiode wordt pas echt duur van zodra daarmee een vakantie gepaard gaat. We spraken reeds eerder over vakantieleningen. Maar van welke leenformules kan je gebruik maken indien toch blijkt dat je over een extra som geld wilt beschikken?

Een lening op afbetaling (persoonlijke lening)

Persoonlijke leningen komen het vaakst voor op de markt. Het is de leenvorm waarbij je op voorhand het terugbetalingsbedrag en leenbedrag afspreekt en waarbij de terugbetaling in vaste periodieke gebeurd. Bij deze leenformule zijn er de minste verrassingen.

Om een persoonlijke lening te verkrijgen hoef je zelfs geen doel op te geven. Binnen deze categorie bestaan er wel leningen waarbij wel een doel en/of bewijs moet worden aangeleverd (autolening, motorlening, renovatielening, …). Dit soort leningen op afbetaling komen meestal wel met een lagere rentevoet.

Vergelijk hier leningen op afbetaling:


bedrijfslening - lenen als zelfstandige
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Een lening via crowdfunding

Lenen via crowdfunding is een relatief nieuwe manier van geld lenen. Hier is er geen tussenkomst van een bank of andere kredietverstrekker maar zullen meerdere investeerders via een platform het geld tot jouw beschikking stellen.

De terugbetaling ervan, en de modaliteiten komen overeen met die van een persoonlijke lening. Ben je echter een betrouwbare lener, dan is het wel mogelijk om geld te lenen aan een lager intrestvoet dan bij de meeste kredietverstrekkers. Klik hier om geld te lenen via Mozzeno (crowdfunding platform).

Doorlopende kredieten

Een doorlopend krediet kenmerkt zich door zijn flexibiliteit. Je spreekt op voorhand een limiet af waarvan je gebruik kan maken en je betaald deze terug volgens je eigen mogelijkheden.

Zolang de limiet niet is bereikt, kan je geld opnemen. Betaal je een deel van het kapitaal terug, dan kan je hier later opnieuw over beschikken: er is geen eindvervaldag. Het spreekt voor zich dat dit een flexibele manier van geld lenen is, maar hou er rekening mee dat de rentevoeten ook zeer hoog liggen.

Binnen de rubriek van doorlopende kredieten bestaan veel onderliggende kredietformules: een kaskrediet, negatief gaan op je zichtrekening, een kredietkaart, … het zijn stuk voor stuk kredieten waarbij een kredietopening plaatsvindt. Ook bij een koop op afbetaling bij een warenhuis heeft als gevolg dat er een krediet wordt geopend.

Vergelijk hier geldreserves en doorlopende kredieten:

AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
logo buyway leningen€ 5.500€ 15.000Doorlopend krediet9,50%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 500€ 10.000Doorlopend krediet14,50%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn altijd informatief en tijdelijk, ze kunnen dus wijzigen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief voorbeeld: Kredietopening onbepaalde duur van 2.000 euro, jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 9,50% (variabel jaarlijkse debetrente : 9,50%) + eventueel kosten kaart (vaste prijs of % van het openstaande saldo). Vraag een exacte berekening bij een van bovenstaande partijen.

Vergelijk leningen voor de feestdagen

Kerstcadeaus of een unieke Valentijn financieren? Wees er steeds bewust van dat geld lenen niet gratis is en dat je rente zal moeten betalen op het geleende bedrag.

Tracht eerst uw budget te bepalen, vervolgens de gewenste kredietformule en vergelijk steeds online leningen om op die manier de lening met de laagste rentevoet terug te vinden. Via onze website kan je alvast bij enkele kredietverstrekkers online een simulatie uitvoeren.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be