Let op, geld lenen kost ook geld.

Geld lenen voor een huwelijk mogelijk?

Een huwelijk brengt vaak kosten met zich mee, het is daarom niet verwonderlijk dat sommige mensen geld lenen om hun trouw te financieren. Niet alleen het trouwfeest maar ook een trouwjurk of de huur van een limousine kan er voor zorgen dat een huwelijk toch een groot kostenplaatje krijgt.

Vaak spaart men op voorhand een bedrag samen dat wordt besteedt aan het huwelijk, maar wat als de kosten toch het budget overschrijden? Kan je dan lenen voor een huwelijk?

Lenen voor een huwelijk en trouwfeest

Er zijn tal van manieren om alsnog te besparen op de kosten van een huwelijk, maar niet iedereen wil deze toepassen: bijvoorbeeld een tweedehands trouwjurk. Wie toch geld wilt besparen op zijn huwelijk om een lening te vermijden, kan terecht op de website geld-lenen.net voor allerlei tips (klik hier voor de pagina).

koppel huwelijk en bruidsboeketWil je geld lenen om de kosten van een trouw te financieren? Dan zal dat doorgaans gebeuren met een persoonlijke lening (= lening op afbetaling). Deze soort lening is relatief eenvoudig en veilig:

  • Het leenbedrag wordt op voorhand bepaald,
  • Ook het bedrag van de maandelijkse terugbetalingen ken je op voorhand en wijzigt niet,
  • Elke terugbetaling omvat een deel kapitaal en een deel interest,
  • De looptijd wordt op voorhand vastgelegd,
  • Leningen vergelijken is relatief eenvoudig door vermelding van het JKP (lees verder voor meer info).

Persoonlijke leningen voor je huwelijk vergelijken

Een persoonlijke lening is vrij eenvoudig in gebruik, er zijn geen verrassingen omdat alles op voorhand wordt bepaald. Zo weet je hoeveel je per maand moet aflossen en wanneer de lening op zijn einde loopt.

Het vergelijken van persoonlijke leningen is ook niet moeilijk dankzij het JKP dat verplicht bij elke lening moet vermeld worden. Het JKP of jaarlijks kostenpercentage is een aanduiding in procent hoeveel de lening op jaarbasis kost. Dit omvat alle kosten die bij de lening horen inclusief de rentevoet van de lening.

Door de totale kost van een persoonlijke lening voor je huwelijk te vergelijken weet je direct welke lening de goedkoopste is: een kredietverstrekker zal immers geen bijkomende kosten meer aanrekenen.

Persoonlijke leningen vergelijken? Bekijk een aantal leningen op afbetaling van online kredietgevers. Vergelijk leningen online en doe gerust een aanvraag bij een partij naar keuze voor meer informatie en een offerte op maat.

Start met leningen vergelijken:

AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Lening op afbetaling6,50%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Lening op afbetaling5,50%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Lening op afbetaling4,39%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Lening op afbetaling3,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Crowdfunding lening4,71%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Werking huwelijkslening en alternatieven

Wanneer je een lening aanvraag zal indienen zal de kredietgever een kredietwaardigheidscontrole uitoefenen. Ze zal met andere woorden nagaan hoeveel andere leningen je hebt lopen en nagaan of je in staat bent om de lening terug te betalen. Ze zal met andere woorden ook nagaan of je al dan niet bent opgenomen in de zwarte lijst met wanbetalers.

Je kan online een lening aanvraag indienen, maar onthoudt dat deze niet definitief is totdat je jouw handtekening op een contract hebt gezet. Bij een positieve lening aanvraag zal je deze thuis opgestuurd krijgen of uitgenodigd worden om deze op het kantoor van de kredietverstrekker te ondertekenen. Het is ook best mogelijk dat je een aantal bijkomende documenten moet bezorgen zoals bijvoorbeeld een loonfiche.

Na het ondertekenen van het contract zal het geld op jouw rekening gestort worden. De eerste terugbetaling zal dan uiteindelijk een maand later moeten gebeuren.

Doorlopend krediet als alternatief

Een doorlopend krediet kan beschouwd worden als alternatief, maar is zeker niet interessant voor iedereen. Het is in de eerste plaats een dure kredietformule die veel gevaren met zich kan meebrengen.

Een doorlopend krediet of kredietopening heeft geen einddatum. Er wordt op voorhand een kredietlimiet afgesproken die je niet mag overschrijden. Er is vaak een minimum terugbetaling, maar die is heel erg weinig zodat je grotendeels zelf kan beslissen hoeveel je terugbetaald.

Kapitaalbedragen die je hebt terugbetaald kan je later opnieuw opnemen, er is dus geen einddatum opgenomen in het contract. Hierdoor is het onmogelijk om op voorhand een vaste rentevoet af te spreken, de rentevoet zal afhankelijk zijn van de marktsituatie.

Een doorlopend krediet biedt veel vrijheid maar is heel erg duur, de rentevoet kan makkelijk tot 4% hoger liggen dan bij een persoonlijke lening voor het financieren van een huwelijk.

Wanneer kan een doorlopend krediet dan wel geschikt zijn? Als het bedrag dat je wilt lenen heel erg miniem is en wanneer je dit opgenomen krediet kan terugbetalen binnen heel snelle termijn (bijvoorbeeld binnen 3 maanden). Een kredietopening is perfect mogelijk als deze dient om een korte periode te overbruggen in anticipatie op een extra inkomen die pas later komt (bijvoorbeeld: de storting van het vakantiegeld).

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be