Let op, geld lenen kost ook geld.

Is geld lenen zonder bank mogelijk?

Hoe kan je geld lenen zonder bank en wat zijn de mogelijkheden? Kan je als particulier ook geld lenen via crowdfunding of kies je beter voor een onderhandse lening bij vrienden of familie? We bekijken kort even de mogelijkheden.

Wat zijn de mogelijkheden als je geld wilt lenen zonder bank? Geld lenen zonder bank is een term die frequent wordt gebruikt maar waarbij verschillende interpretaties mogelijk zijn.

Geld lenen zonder bank

Geld lenen zonder bank houdt eenvoudigweg in dat je niet bij de bank langs gaat om een lening te verkrijgen. Doorgaans heb je keuze uit volgende mogelijkheden om als particulier geld te lenen zonder tussenkomst van een bank.

  • Je leent geld bij een instelling die zich specialiseert in het verstrekken van leningen. Een voorbeeld hiervan is Cofidis of Cetelem. Deze instellingen bieden geen bankdiensten aan maar verstrekken alleen maar leningen. Doorgaans verloopt het gehele proces online.
  • Crowdfunding voor particulieren. Sinds kort kan je in België geld lenen via een crowdfundingplatform. Voordien was dat al mogelijk in het buitenland dankzij sites zoals Kickstarter of GoFundMe.
  • Je leent geld via kennissen of familie. Dit leunt zich dan eerder aan bij de onderhandse lening. Er is geen verplichting om hiervan een contract op te stellen, maar je doet dit beter wel.

Online kredietverstrekkers

Cofidis is een mooi voorbeeld van een instelling die zich bezig houdt met het toekennen van leningen en kredieten. BuyWay en Kredietpartner zijn andere partijen. Bij hen kan je online terecht om een lening aan te vragen.

Deze partijen zijn vaak online actief waardoor je op hun websites lening simulaties kan maken. Door dit bij verschillende aanbieders te doen kan je leningen vergelijken aan de hand van het JKP. Bekijk onderstaande tabel even om leningen te vergelijken zonder bank:

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden6,50%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden4,39%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden3,99%Gratis aanvraag
logo hellobank leningen€ 500€ 2.500Digitale apparaten2,40%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Alle doeleinden4,71%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Het JKP omvat alle kosten van een lening. Daarin zitten dan ook de rentevoeten begrepen. Iedere kredietverstrekker is wettelijk verplicht om het JKP te gebruiken zodat je als consument de totale kostprijs van de lening kent. Dankzij het JKP kan je online leningen vergelijken.

bank kluisDoorgaans bieden deze kredietverleners twee soorten van leningen aan: De lening op afbetaling en een doorlopend krediet (geldreserve).

Crowdfunding voor particulieren

Crowdfunding is ook een mogelijkheid om een lening te bekomen. Eerder was dat al mogelijk via het buitenland door sites zoals Kickstarter en GoFundMe. In België was het alleen mogelijk om als bedrijf of onderneming geld op te halen via Crowdfunding.

In 2017 is Mozzeno er echter in geslaagd om een Belgisch crowdfunding platform op te richten dat zich uitsluitend richt op particulieren. Je aanmelding wordt wel goed onderzocht: Men zal dus ook de Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP) raadplegen en je kredietgeschiedenis bekijken. Mozenno ziet dus ook wie een vermelding heeft op de zwarte lijst. Dit kan gevolgen hebben:

  • Ofwel wordt je aanmelding afgekeurd;
  • Ofwel wordt je aanmelding goedgekeurd maar zal je onderhevig zijn aan hogere rentelasten omdat je risicoprofiel hoger ligt.

Bij Mozenno lenen particulieren dus geld aan andere particulieren. De rentetarieven zijn vergelijkbaar met persoonlijke leningen op afbetaling. Je kan geld lenen voor de aankoop van een auto, een reis, een renovatie of andere doeleinden.

Onderhandse lening

Je kan ook geld lenen van andere particulieren. In het dagelijkse leven komt dat regelmatig voor tussen familie of vrienden.
Indien het om kleinere bedragen gaat dan volstaat een schuldbekentenis. Lopen de leenbedragen echter op, dan raden we toch aan om een contract op te stellen die alle modaliteiten regelt. We spreken hier dan ook van een onderhandse lening, waarbij je geld leent zonder bank.

Lees hier meer over lenen van vrienden en familie.

Welke optie kiezen?

Leningen vergelijken is altijd interessant. Je wilt immers altijd de goedkoopste lening vinden. Op welke manier dit uiteindelijk gebeurd kan variëren naargelang de situatie. Let sowieso goed op met doorlopende kredieten of geldreserves aangezien de rentevoeten heel erg hoog liggen en dat het bij terugbetalingsmoeilijkheden een heel dure operatie kan worden.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be