Let op, geld lenen kost ook geld.

Online beleggen in goud of zilver?

Goud en zilver zijn edelmetalen die het om verschillende redenen altijd goed doen. In tijden van crisis of onzekerheid durft men wel eens over te schakelen naar goud of zilver als belegging. Beleggen in goud of zilver kan op verschillende manieren, maar we lichten even de meest eenvoudige mogelijkheid toe: Online beleggen.

Goud en Zilver barGoud en zilver worden algemeen beschouwd als een beschermingsmiddel tegen inflatie of als andere beleggingen verlieslatend dreigen te worden. Daar komt nog eens bij dat zilver verwerkt wordt in heel veel producten en onmisbaar is geworden voor het maken van onze moderne technologieën: Zonnecellen, computers, laptops, smartphones, …

Kiezen tussen goud of zilver? Iedereen zal zijn eigen motivatie hebben om te beleggen in een type edelmetaal. Dat kan bijvoorbeeld variëren tot de hoeveelheid die je met een bedrag kan kopen tot de schaarste van het edelmetaal op onze wereldbol.

Online beleggen in goud of zilver

Online beleggen in goud of zilver via een online broker zal het meeste aanspreken voor een beginnend belegger. Je kan al starten met beleggen vanaf 100 euro en je hoeft dus geen enorm groot startkapitaal te hebben. Online beleggen is daarom zeer populair bij mensen die pas beginnen met beleggen of wie een beperkt startkapitaal heeft. Een voorbeeld van zo’n online broker is: Plus500*. Dit platform is eenvoudig en gebruiksvriendelijk, ideaal dus om te leren beleggen in zilver of goud.

Handelen in edelmetalen gebeurd dan via CFD’s (Contract For Difference). Als kleine belegger is dit ideaal, omdat je met 2.500 euro een positie kunt kopen van ongeveer 30.000 euro. Uw winst of verlies wordt dan berekend op 30.000 euro. Dit noemt men de ‘hefboom’.

Als je belegt met CFD’s zal je geen fysiek goud of zilver kopen, je zal louter speculeren op het prijsverloop. Met een CFD kan je ook geld verdienen als de koers zakt. Je kan dan een order ingeven en ‘short’ gaan. ‘Short gaan’ betekend dat je speculeert op een daling van de prijs. Als je ‘long’ gaat, dan speculeer je op een stijging van de prijs.

Plus500 handelsplatform: De voordelen
Plus500* is een voorbeeld van een CFD-service die je kan gebruiken om te beleggen in goud, zilver, of andere grondstoffen. We raden deze aan omdat er verschillende voordelen zijn om deze service te gebruiken:

  • Gratis welkomstbonus van 25 euro;
  • Gratis demo account met 20.000 euro fictief geld waarmee je direct kan oefenen op de beurs;
  • Beleggen met kleine bedragen is perfect mogelijk: al vanaf 100 euro;
  • De gebruiksvriendelijkheid: het platform is intuïtief en eenvoudig om te gebruiken;
  • Software downloaden is zelfs niet nodig: inloggen en handelen kan ook eenvoudig online of via de app.
  • * Let op: Plus500 is een CDF-service. U loopt risico met uw kapitaal.

Andere manieren om te beleggen in goud of zilver

Er bestaan ook andere manieren als je toch in goud of zilver wenst te investeren. De meest bekende manier is het kopen van fysiek goud of zilver. In beide gevallen heb je de keuze tussen baren en munten. Als je een gouden bar wilt kopen, dan is dat al direct een grote investering. Daarom zullen de meeste mensen beleggen in gouden munten. Het nadeel bij gouden munten is dat je iets meer zal betalen per gram, omdat hier ook een extra waarde aanwezig is omdat het om verzamelingsstukken gaan. Een verzamelaar zal dus iets meer betalen.

Zilveren baren zijn onderhevig aan een BTW-heffing van 21%. Dit kan als particulier nadelig zijn omdat je de BTW niet kan terugvorderen. Een alternatief hierop zijn zilveren munten die meestal altijd vrijgesteld zullen zijn van BTW. Ook hier betaal je iets meer omdat het om verzamelingsstukken kan gaan.

Een andere mogelijkheid dat je op veel beurssites besproken ziet staan zijn investeringen in goudmijnen of zilvermijnen. Je koopt hier aandelen van een bedrijf dat zich bezig houdt met het exploiteren van een goudmijn of zilvermijn. Het risico ligt hier wel aanzienlijk hoger, maar een potentiële return kan dan ook veel groter zijn. Je bent op die manier indirect betrokken in goud of zilver.

Nog meer manieren te weten komen over beleggen in goud of zilver? Dan kan je op Geldbeleggen.info meer informatie terugvinden.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be