Wie van plan is om renovatiewerken uit te voeren aan zijn woning zal ongetwijfeld ook aandacht besteden aan de lening die hiervoor nodig is om dit te financieren.
Er is een onderscheid merkbaar tussen de renovatielening, het woonkrediet en de groene lening. De rente van een groene lening (of energielening) oogt vaak vrij aantrekkelijk. Hoe komt dit juist en kan men de groene lening voor alle verbouwingswerken gebruiken?
Lenen voor uw verbouwingen
Wie geld wilt lenen voor de verbouwing van zijn woning heeft meerdere opties. Opvallend is wel dat tijdens grote bouwbeurzen zoals Batibouw de rentevoeten sterk dalen voor verbouwleningen en groene leningen. Deze trend doet zich ook voor bij autoleningen tijdens het Autosalon.
Anno 2017 zijn renovatieleningen en groene leningen nog nooit zo goedkoop geweest. Ook wat de limiet van het leenbedrag betreft zijn de mogelijkheden uitgebreid. Sommige kredietverstrekkers hebben het bedrag dat je maximaal kan lenen opgetrokken. Leningen vergelijken is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Maar op welke manier financiert men nu het best uw verbouwing?
Verbouwen met een renovatielening
Een renovatielening is specifiek bestemd voor de verbouwing van een woning. Het gaat om een persoonlijke lening (= lening op afbetaling) waarbij alle modaliteiten op voorhand worden bepaald. Zowel het leenbedrag als het JKP (Jaarlijks kostenpercentage) zijn op voorhand bekend.
De tarieven van renovatieleningen kunnen flink schommelen tussen de verschillende aanbieders. Een renovatielening mag dan wel goedkoper zijn dan een klassieke lening op afbetaling, toch is het belangrijk om renovatieleningen te vergelijken.
Om een renovatielening aan te vragen dient u wel een bewijs voor te leggen van de verbouwingswerken. Het is met andere woorden verplicht om aan te tonen waarvoor men het geld zal gebruiken. Dit kan aan de hand van een offerte of factuur van de aannemer of verkoper.
Verbouwen met een groene lening (energielening)
Energiezuinige verbouwingen kunnen gefinancierd worden met een groene lening. Voorbeelden van investeringen die in aanmerking komen is de plaatsing van zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp.
De energielening is een variant van de renovatielening. Het zijn verbouwingsleningen met een extra korting. Het is een type lening dat nog steeds heel erg in trek is in België. Ook banken en andere kredietgevers spelen hier maar al te graag op in, quasi elke instelling biedt wel een groene lening aan.
Net zoals bij een renovatielening, is het verplicht om te bewijzen voor welke investering het geleende geld zal dienen. Bij elke kredietgever kunnen de voorwaarden wel verschillen.
Naast het vergelijken van rentetarieven van groene leningen, is het ook belangrijk om alle voorwaarden te bekijken die in het contract vermeld staan. Zo is het mogelijk dat de lijst van werken die in aanmerking komen voor een groene lening verschilt van kredietgever tot kredietgever.
Verbouwen met een hypothecaire lening
Een hypothecaire lening kan ook gebruikt worden om een verbouwing te financieren. Dit houdt in dat de kredietgever een voorrecht krijgt op het pand dat u wenst te verbouwen. Is men niet in staat om dit krediet terug te betalen, dan kan de kredietgever dit voorrecht uitoefenen en kan deze het pand verkopen om bij voorrang alle schulden te vereffenen.
U goed laten informeren is wel belangrijk. Alhoewel men de terugbetaling kan spreiden over een langere periode, vaak goedkopere rentetarieven kan genieten en in sommige gevallen ook nog een fiscaal voordeel kan bekomen, zijn de gevolgen bij wanbetaling ook niet min. Een mogelijk alternatief bestaat er in om een bestaande hypothecaire lening te herzien op het moment dat de rentevoeten laag staan.
Nog meer besparen op uw renovatie?
Naast de lening kan u misschien ook gebruik maken van premies bij de gemeente of de overheid. Vergeet nooit om op voorhand al even te bekijken van welke subsidies u kan genieten. Maar wist u ook dat u geld kan besparen door aannemers te vergelijken?
Op zoek naar een passende lening?