Let op, geld lenen kost ook geld.

Kredietkaarten

Kredietkaarten mag je niet verwarren met debetkaarten. Ze zien er quasi hetzelfde uit, ze doen min of meer hetzelfde, maar ze kennen toch belangrijke verschillen. Lees hier meer over kredietkaarten en ontdek wat de voordelen en nadelen zijn, welke soorten kredietkaarten er bestaan en waarvoor ze nuttig zijn.

Wat zijn kredietkaarten?

Bij een kredietkaart kan je betalingen verrichten of geld afhalen maar zal het geld niet onmiddellijk van je rekening gaan. Dit zal op 1 vast moment in de maand worden verrekend en van je rekening afgaan. Het zal dus meestal jouw eigen bank zijn waar je een kredietkaart bij aanschaft. Het komt er dus op neer dat de bank jou voor een korte periode (op maandelijkse basis) geld voorschiet.

Banken zijn de dag van vandaag niet meer de enige instellingen die kredietkaarten uitgeven. Ook supermarkt ketens (denk bijvoorbeeld aan Carrefour) of luchtvaartmaatschappijen hebben ondertussen hun eigen kredietkaarten. Sowieso zal je wel een kredietovereenkomst moeten teken, ook als je een kredietkaart aanvraagt bij Carrefour.

kredietkaartenDe voorwaarden van zo’n kredietovereenkomst lees je best rustig eens na en bevat belangrijke informatie. Snap je niet alles? Vraag het dan aan de aanbieder van de kredietkaart om de onduidelijke zaken te verduidelijken.

Wat zijn debetkaarten?

Een debetkaart is eenvoudigweg de kaart die hoort bij je zichtrekening. Je kan er betalingen mee doen, of geld afhalen uit de muur, net zoals bij een kredietkaart, maar het geld zal onmiddellijk van je zichtrekening gehaald worden.
Het maximale beschikbare saldo is dan het bedrag dat op je rekening staat, tenzij je een kaskrediet hebt waarbij je dus met toelating van je bank onder de nul kan gaan.

Onder debetkaarten verstaan we dus: Proton (voor de kleine betalingen), Bancontact en Mister Cash en Maestro.

Wanneer zijn kredietkaarten nuttig?

Kredietkaarten kunnen omwille van verschillende redenen nuttig zijn. Als je bijvoorbeeld veel in het buitenland bent zal het eenvoudiger zijn om een kredietkaar te gebruiken dan een debetkaart. Debetkaarten zijn meestal beperkt binnen België of de EU, maar een kredietkaart zoals Visa, Mastercard of American Express worden wereldwijd aanvaard door veel handelaren.

Kredietkaarten kan je daarnaast ook gebruiken bij het uitvoeren van betalingen. Dit werkt volgens hetzelfde principe als een betaalterminal en je debetkaart. Een handelaar heeft dan altijd het recht om jou je identiteitskaart te vragen om je identiteit te kunnen bevestigen, of een handtekening om de transactie te bevestigen. Vraag sowieso altijd een bewijs van de transactie;

Kredietkaarten worden ook gebruikt om betalingen vanop afstand of via het internet te doen. Dit kan ook telefonische aankopen zijn, al is dit de laatste jaren toch wat ingenomen door transacties via het internet. Hou er wel altijd rekening mee dat internet gevaren met zich kan meebrengen. Geef dus enkel de gegevens van uw kredietkaart aan handelaren en websites die je echt vertrouwd en ga desnoods eens te rade bij vrienden, kennissen of op zoek gaan naar reviews online.

Met debetkaarten kan je geld afhalen in geldautomaten en dat kan dus ook met kredietkaarten. Als je geld afhaalt via je kredietkaart, dan zal dit wel per afname geld kosten. Dit kan al gauw 5 euro kosten om een geldafname van 100 euro te verrichten, dus indien mogelijk gebruik je daarvoor best je debetkaart.

Waar kan ik een kredietkaart aanvragen?

Een aanbieder vinden van kredietkaarten is eigenlijk zeer eenvoudig, maar vergelijken is wel nodig om iets te vinden dat bij jou past. Bij elke grootbank kan je een kredietkaart aanvragen, dus ook KBC, BNP Paribas Fortis, Dexia, ING, … maar daar stopt het eigenlijk nog niet. Onderstaand geven we je nog enkele aanbieders van kredietkaarten mee:

Aanbieder *KredietlimietInfoDirect aanvragen
Buyway Mastercard15.000 €* Mastercard
* Prepaid kredietkaart
* Kredietlijn
Hier aanvragen
Cofidis logo5.000 €* Mastercard by Cofidis (kredietlimiet van 500 EUR tot 5.000 EUR)Hier aanvragen
(*) Kostprijs en interesten kunnen variëren, check altijd de website van de aanbieder voor de meest actuele tarieven.
(*) Representatief voorbeeld: Kredietopening van onbepaalde duur van €1500. JKP van 14.50% (jaarlijkse variabele debetrentevoet 13.63%). Jaarlijkse bijdrage (vast bedrag of %). Minimale maandelijkse terugbetaling is 1/18de (kredietlijn ≤ 5.000€) en 1/20ste (kredietlijn > 5.000€) van het resterend verschuldigd saldo.

Kredietkaart: limiet.

Bij het ondertekenen van de kredietovereenkomst, zal je daar ongetwijfeld ook iets terugvinden over de kredietlimiet. Dit is dus het bedrag dat je per periode kan gebruiken. De meeste kredietlimieten liggen tussen de 1.250 euro en 2.500 euro per maand. Uw financiële mogelijkheden bepalen in grote mate de kredietkaartlimiet.

Een hogere kredietkaartlimiet is niet altijd verstandig. Stel dat je het slachtoffer wordt van fraude, dan kan een eventuele financiële schade ook groter zijn als de limiet hoger ligt. Vraag bij gelegenheid ook eens na om je kredietkaart te verzekeren. De meeste instellingen zullen dit reeds opnemen in het kredietcontract, maar bij sommigen moet je hiervoor een kleine extra bijbetalen.

De kredietlimiet verhogen of verlagen zou in principe vlot moeten verlopen. Stel dat je een reis gepland hebt, dan zou het natuurlijk handiger zijn om je limiet tijdelijk te laten optrekken om er voor te zorgen dat je geen liquide problemen hebt tijdens je reis. Dit is ook iets wat je best op voorhand eens navraagt bij de bank waar je je kredietkaart wil aanvragen.

Soorten kredietkaarten.

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten kredietkaarten. We geven een kort overzicht mee:

 • Mastercard: Tussen Mastercard en VISA worden de verschillen steeds kleiner en kleiner. VISA is iets bekender, maar dankt dit enkel aan het feit dat ze als eerste begonnen zijn met het kredietnetwerk. Een Mastercard kan je onder meer bij Cofidis bekomen. Klik hier voor meer info over Cofidis kredietkaarten.
 • VISA kaart: Visa en Mastercard zijn ongeveer hetzelfde maar met VISA loop je net iets minder risico in het buitenland. VISA is daarmee iets bekender internationaal, maar het verschil tussen beide netwerken zijn heel erg klein.
 • Prepaid kredietkaarten: Een prepaid kredietkaart heeft een aantal voordelen. Zo zal er in veel gevallen geen toetsing zijn van uw kredietwaardigheid. Handig als je in het verleden op de zwarte lijst bent terechtgekomen. Er is ook meer controle over je verrichtingen, omdat je alleen maar geld kan opgebruiken dat je oorspronkelijk hebt gestort. Het is een ideale reserve. Je kan een prepaid kredietkaart aanvragen bij BuyWay.

  Het nadeel aan prepaid kredietkaarten is dat het minder algemeen aanvaard wordt in vergelijking met een MasterCard of VISA kaart. Je dient alles vooruit te betalen, wat meer controle geeft maar ook rekening mee gehouden moet worden: er is immers alleen een positief saldo mogelijk. Een prepaid kredietkaart kan relatief duur uitvallen terwijl er lage transactielimieten gelden. Een vliegtuigticket kopen is meestal zelfs niet mogelijk.
  Meer leren over prepaid kredietkaarten kan hier.

 • American Express: Deze kredietkaart is al iets exclusiever. Dat was althans het geval in het verleden, doch de jongste jaren kan je met een inkomen van 36.000 euro gerust een American Express kredietkaart bekomen.

  Het voordeel van deze kredietkaart is de mogelijkheid om punten te sparen bij elke aankoop met de kaart en de veiligheid tegen diefstal of verlies. Het nadeel is dan wel dat de jaarlijkse kaartbijdrage hoger ligt en American Express toch in minder zaken wordt geaccepteerd in vergelijking met VISA of Mastercard.

 • kredietkaarten

 • Gold Cards: Gold kredietkaarten zijn nog luxueuzer dan American Express. Er is een hoge uitgavelimiet, verbeterde dienstverlening waar onder meer internationale bijstand of een reisverzekering is inbegrepen.

  Daar komt echter wel een hogere kostprijs bij kijken waardoor je eerst moet afwegen of de meerprijs dit ook waard is. Indien je slechts je kredietkaart enkele malen per jaar gebruikt, zal dat veelal niet het geval zijn.

Kredietkaart / Visakaart afrekening.

Zoals je al weet, schiet de bank je tijdelijk een bedrag voor als je verrichtingen doet met een kredietkaart. Het geld zal eenmaal in de maand van je rekening gaan. De bank zal je maandelijks dus een uitgavestaat bezorgen met daarin alle verrichtingen die werden gedaan met je kredietkaart. Op die manier kan je dus nog eens extra controleren of er niets verdachts is gebeurd met je kredietkaart. Op deze afrekening zullen dus alle aankopen staan, maar ook alle geldafnames en de daarbij horende kosten. Het totaalbedrag zal dan periodiek van je rekening gehaald worden.

Een jaarlijkse kost bij kredietkaarten zal wellicht ook van toepassing zijn. Deze zie je naar alle waarschijnlijk niet op je kredietkaart afrekening verschijnen, maar de bank zal deze automatisch aanrekenen en afhalen van je zichtrekening.

Het is ook mogelijk dat een kredietkaart wordt gekoppeld aan een kredietlijn. Als dat het geval is, dan kan een vast minimumbedrag (een percentage van de kredietlimiet) maandelijks op vaste tijdstippen worden afgehaald van je rekening.
Gebruik je dan meer dan het geld dat wordt afgehouden van je rekening, dan heb je de keuze om het resterende bedrag terug te betalen via een overschrijving of een gespreide terugbetaling. Indien je kiest voor een gespreide terugbetaling, hou er dan wel rekening mee dat de interesten ongelofelijk hoog zijn!
Kredietkaarten vraag en antwoord.

Waarom wordt mijn kredietkaart geweigerd?

Het kan al eens voorkomen dat je kredietkaart geweigerd wordt. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo is het mogelijk dat je je kredietlimiet reeds hebt opgebruikt en dat er niet voldoende ruimte meer is om een bijkomende aankoop te verrichten. Een telefoontje naar de bank om de kredietlimiet op te trekken is dan meestal de meest ideale oplossing.
Wanneer je je identiteit niet kan aantonen, of je pincode wordt geweigerd, of je handtekening stemt niet overeen met de handtekening op de kaart, dan heeft een handelaar ook het recht om betaling met jouw kredietkaart te weigeren.
Tot slot kan het ook mogelijk zijn dat de chip van de kredietkaart stuk is gegaan. Hieraan valt weinig te doen en daarvoor zal je contact moeten opnemen met de bank om een nieuwe kredietkaart aan te vragen.

Welke voor- en nadelen zijn er bij kredietkaarten?

Met een kredietkaart zoals VISA kan je bijna overal betalen. Je hebt dus in feite een kaart in handen waarmee je bijna overal terecht kan. Enige voorzichtigheid is wel geboden in de omgang met je kredietkaart.
Bijkomend voordeel van een ‘gewone kredietkaart’ is dan ook alweer dat je geen interesten betaald maar een vaste jaarlijkse kost dient te betalen. Deze kan oplopen tot 50 euro, afhankelijk van de bank waar je je kredietkaart hebt bekomen. In sommige gevallen kan het ook gratis zijn.
Bij een gewone kredietkaart krijg je dus een kort krediet, waarbij het geld op een vast tijdstip (veelal maandelijks) van je rekening wordt afgehaald. Je moet er dan wel zeker van zijn, dat het geld effectief beschikbaar is op je rekening. Een minikrediet biedt op dat misschien net iets meer flexibiliteit.

Waarom een kredietkaart aanvragen?

Een kredietkaart is eenvoudig voor uw aankopen, zowel uw online aankopen als in het dagelijkse leven (bijvoorbeeld restaurantbezoek). Het gaat om uitgesteld betalen, waardoor je pas op het einde van de maand al je uitgaven moet terugbetalen. Bij veel kaarten bestaat ook de mogelijkheid tot gespreide terugbetaling.

Tot slot kan je kredietkaart gekoppeld zijn om extra’s te bekomen. Zo kom je steeds in aanmerking voor extra promoties of kan je je kaart koppelen aan een specifieke promotie, bijvoorbeeld als je veel op reis gaat.

Nadelen van een kredietkaart.

Kredietkaarten kennen ook nadelen waarbij het belangrijkste nadeel de fraude is. Kredietkaarten hebben een groter risico op fraude in vergelijking met een gewone bankkaart. Om die reden wordt er meer en meer gewerkt met een pincode die je moet ingeven bij online aankopen.

Een kredietkaart is een dure vorm van krediet, ook al staat daar veel flexibiliteit tegenover. Als je van plan bent om geld te lenen voor een specifieke aankoop, vermijd dan het gebruik van een kredietkaart, maar opteer eerder voor een persoonlijke lening of geldreserve.

Geld afhalen van een kredietkaart is ook duur en kan zonder problemen 5 euro bedragen bij elke afhaling. Ook de wisselkosten zijn duur als je betaalt of geld afneemt in andere valuta.

Welke kredietkaart moet ik kiezen?

Dit is iets wat je zelf zult moeten uitzoeken. Sommige kaarten bieden voordelen voor mensen met bepaalde gewoontes. Stel dat je veel reist, dan is een Beobank Travel Pass misschien nuttig voor jou. Koop je veel online, dan is Beobank Visa ideaal aangezien je 3% korting kan krijgen op online aankopen. Wie daarentegen op zoek is naar een nieuwe zichtrekening en bijhorende VISA-kaart wilt, kan ook gewoon terecht bij Record Bank. Bekijk en vergelijk dus zeker verschillende aanbieders en ga na wat echt bij jou past.

Wat is een kredietkaartgarantie?

Als je een hotel boekt, of een restaurant vastlegt en je doet dit online met je kredietkaart dan zal de handelaar een bedrag blokkeren bij wijze van garantie. Dit betekend niet dat het geld direct van je kredietkaart wordt geschreven, maar het bedrag wordt wel ‘geblokkeerd’. Het is met andere woorden krediet dat je niet meer kan benutten op je kredietkaart en het telt dus mee voor de kredietlimiet.
Wie dus een vakantie aan het plannen is en daarbij 5 hotels boekt, 5 restaurants en nog andere zaken online reserveert, kan op die manier zijn hele krediet al opgebruiken, zonder dat je (op dat moment) maar een cent betaald hebt.
De blokkering is echter wel tijdelijk en blijft maximaal 14 dagen gereserveerd. Als alles volgens plan verloopt dan hoeft de handelaar niets te doen. Betaal je de eindafrekening, dan vervalt de blokkering ook automatisch.
Stel dat je niet ingaat op een reservatie, en dus je kat stuurt. Dan moet er gekeken worden naar de algemene voorwaarden van de handelaar. Hij kan een bedrag instellen als schadevergoeding en dit afhouden van de garantie. Zo kan bijvoorbeeld bij hotels een eerste nacht worden aangerekend, zolang dit werd opgenomen in zijn algemene voorwaarden.

Visakaarten deblokkeren voor een reis naar Amerika.

visa kaartGa je binnenkort op reis naar Amerika? Neem dan eerst contact op met je bank en kijk of je kaart niet is geblokkeerd. Bepaalde banken blokkeren je kredietkaart automatisch. Niet onlogisch aangezien de grootste fraude met VISA-kaarten plaatsvindt in Amerika.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be