Let op, geld lenen kost ook geld.

Lenen als zelfstandige

Investeren en innoveren is nooit ver weg voor een zelfstandige, maar innovaties kosten geld. Geld dat misschien niet onmiddellijk voorhanden is. Geld lenen als zelfstandige is soms nodig om te overleven. Welke mogelijkheden zijn er, zijn er speciale aandachtspunten?

Lenen als zelfstandige ondernemer

Net zoals bij particuliere leningen kan er voor diverse doeleinden geleend worden: een nieuwe bedrijfswagen, een nieuwe machine/apparatuur, … Lenen kan via verschillende leenvormen zoals een lening op afbetaling, een geldreserve, een hypothecair krediet of lening, … Veelal wordt dit omschreven als een investeringkrediet om aan te duiden dat het om investeringen met beroepskarakter gaat.

geld lenen als zelfstandige

© Shutterstock – Lenen voor uw bedrijf

Dat geld lenen bij de bank er niet makkelijker is op geworden sinds de crisis van 2008 is algemeen geweten. De banken durven daardoor immers niet meer zoveel risico nemen als voorheen. Het is dus in eerste instantie belangrijk om de kredietverstrekker te kunnen overtuigen om jou een lening te verschaffen. Dit kan je doen door je goed voor te bereiden en te laten zien dat je een geloofwaardig terugbetalingsplan (en business plan) kan voorleggen.

Hoe leen ik als zelfstandige?

Er zijn diverse manieren om aan geld te komen als zelfstandige ondernemer. In eerste instantie kan je je bank aanspreken voor een nieuwe lening. Dit is voor velen de eerste stap die zal ondernomen worden. Bijkomend kan je ook online kijken naar andere kredietverstrekkers en het via internet proberen als je bank toch enigszins moeilijk doet.

Tip: Wacht niet te lang om een lening aan te vragen maar doe het op het moment dat je cijfers nog beter ogen. Als je te lang wacht en de moeilijkheden stapelen zich op, dan zal dit ook zichtbaar zijn in je cijfers en wordt het aanvragen van een lening alsnog moeilijker.


bedrijfslening - lenen als zelfstandige

Een win-win lening

De Win-Win-lening is een interessante manier om geld te lenen als KMO onderneming. Je leent geld van particuliere derden (je ouders, vrienden, anderen, …) en zij krijgen in ruil hiervoor een belastingvermindering van 2,5% (maximaal 1.250 euro per jaar). Jouw vennootschap bekomt dan extra kapitaal. Het maximum dat je kan lenen van een particulier is 50.000 euro, en in totaliteit mag je voor 200.000 je KMO-onderneming financieren met win-win leningen.

Slaag je er uiteindelijk niet in om de lening terug te betalen en ga je failliet of zet je de onderneming stop, dan kan de particuliere kredietverlener een fiscale compensatie bekomen van 30% van de hoofdsom van de lening die verloren is gegaan.

Lenen bij uw eigen vennootschap

Als je geld wilt lenen om prive te besteden, dan kan je een geldlening bekomen van je eigen vennootschap. Onthou echter wel dat hier ook kosten aan verbonden zijn. Er bestaan twee manieren om geld te lenen van je eigen vennootschap:

  • Een opname van uw rekening courant. Je betaald hier echter wel een interest op die ofwel integraal terugbetaald wordt of je laat dit belasten als een voordeel alle aard.
  • Via een lening met vaste looptijd. Je betaalt hier ook interesten op, maar deze liggen beduidend lager dan een opname van uw rekening-courant.

Subsidies en maatregelen

Een aantal maatregelen van de overheid moeten je in staat stellen om als onderneming vlotter te kunnen lenen. Over de subsidies kan je verder in het artikel meer informatie terugvinden, maar nu willen we ons beperken tot enkele voorbeelden van investeringskredieten die je als zelfstandige kan gebruiken.

Gunstige kredieten bij het participatiefonds. De voorwaarden van een lening bij het participatiefonds zijn in principe veel soepeler dan bij je huisbank. Het gaat meestal om een achtergestelde lening wat betekend dat andere schuldeisers voorrang hebben op terugbetaling.
Op die manier kan het participatiefonds dienen als extra kapitaalbuffer omdat je eerst andere partijen moet betalen.

Afhankelijk van je situatie, kunnen verschillende formules mogelijk zijn:

  • Starteo: Minder dan vier jaar zelfstandige? Dan is een voordelige lening van maximaal 250.000 euro misschien mogelijk.
  • Initio: een startlening aan 4% van maximaal 100.000 euro om je investering mogelijk te maken.
  • Startlening: Werkzoekend maar je wilt zelfstandige in hoofdberoep worden? Dan is de startlening wat je zoekt: een lening aan 4,25% (op vijf jaar) voor maximaal 30.000 euro.
  • Plan Jonge Zelfstandigen: Werkzoekend en jonger dan 30 jaar? Via het Plan Jonge Zelfstandigen geniet je gratis begeleiding en krijg je een onkostenvergoeding bij opstart.

Wie een onderneming wilt beginnen en een lening voor de start van het bedrijf nodig heeft, zal ondervinden dat het niet eenvoudig is om bij de bank aan een lening te geraken. Vaak worden dan ook grote persoonlijke waarborgen gevraagd. De waarborglening kan hierbij een stuk helpen. De Vlaamse Overheid zal dan ook voor een gedeelte (maximaal 75%) van het krediet borg staan. Let op: het is wel de bank die beslist of je hiervoor in aanmerking komt. Je moet dus je bank weten te overtuigen.

Business Angels klinkt jou misschien al bekend in de oren? Het is een vereniging van gevestigde ondernemer die investeren in beloftevolle startende ondernemingen. Zodoende kan je daar geld lenen om te kunnen voldoende aan jouw investeringsbehoeften, maar ook gebruik maken van de know-how en interessante contacten leggen die een meerwaarde kunnen betekenen voor je onderneming.


bedrijfslening - lenen als zelfstandige

Moeilijkheden om een lening te bekomen

Wie moeilijkheden ondervindt om als zelfstandige een lening te bekomen, kan gebruik maken van de diensten van de ‘Vlaamse Kredietbemiddelaar’. Deze dienst is gratis en als je problemen hebt met het oplossen van financieringsproblemen, dan kan de Vlaamse Kredietbemiddelaar op diverse manieren trachten te helpen.

De Vlaamse Kredietbemiddelaar kan je helpen als je moeilijkheden opmerkt bij het bekomen van een nieuwe lening of krediet, problemen hebt met de terugbetaling van reeds bestaande leningen of kredieten of wanneer je een slechte communicatie opmerkt met je bankier.

De Vlaamse Kredietbemiddelaar komt tussen en probeert een oplossing te vinden voor uw financieringsprobleem. Dit kan gaan tot het verbeteren van de communicatie tussen uzelf en uw bank, maar ook kan er gezocht worden naar alternatieve financieringsmogelijkheden.

(Startende) zelfstandige? Vergeet je subsidies niet!

Zelfstandigen kunnen genieten van diverse steunmaatregelen waarvan de Kmo-portefeuille heel erg bekend is. Maar dat is niet de enige gunstmaatregel die beschikbaar is. Er kunnen subsidies verleent worden aan innoverende projecten, starters kunnen een duwtje onder de rug krijgen of je kan nagaan welke maatregelen je kan genieten zoals bijvoorbeeld de aftrek risicokapitaal bij een vennootschap. Raadpleeg hier een volledige lijst bij Agentschap Ondernemen.
Optioneel: raadpleeg hier het overzicht per thema.

Wie denkt een maatregel te hebben gevonden, kan direct bij de desbetreffende dienst meer informatie vragen of eens luisteren bij zijn boekhouder.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be