Let op, geld lenen kost ook geld.

Persoonlijke lening op afbetaling

Een persoonlijke lening (= lening op afbetaling) is een vrij eenvoudige formule en misschien de meest eenvoudige kredietvorm op de financiële markt. Het stelt je in staat om een nieuwe auto, je huwelijk of nieuwe meubelen te financieren.

Bij een persoonlijke lening (= lening op afbetaling) zal het meestal gaan om beperkte bedragen. Het wordt dus niet gebruikt om een woning te kopen, maar eerder om nieuwe meubilair een reisje te financieren. Normaliter zal er ook geen borg gevraagd worden, maar dat wil niet zeggen dat uw financiële instelling geen aankoopbewijs kan vragen.

Hoeveel je kan lenen hangt er vanaf hoe hoog jouw netto inkomen is en hoeveel andere leningen of kredieten je momenteel lopen hebt. Is je kredietlast al zwaar, dan wordt het moeilijker om grotere bedragen te lenen, maar dat is bij elk soort krediet of lening het geval.

Een lening op afbetaling komt soms met vele benamingen. Renovatielening, vakantielening of lening voor het huwelijk zijn benamingen waarmee banken wel eens durven uitpakken om zich te positioneren in de markt, maar uiteindelijk blijft het allemaal hetzelfde en zijn het allemaal persoonlijke leningen. Een autolening is in dat opzicht iets anders, omdat de wagen als onderpand gebruikt kan worden.

Leenbedrag en looptijd

Een persoonlijke lening zal meestal starten vanaf ongeveer 2.500 euro tot 75.000 euro. Sommige instellingen bieden persoonlijke leningen tot 100.000 euro, maar als de lening hoger is dan 75.000 euro, check dan wel of het nog gaat om een persoonlijke lening! Een persoonlijke lening is immers een lening op afbetaling en dit is een vorm van consumentenkrediet. Volgens de wet op het consumentenkrediet geldt er momenteel een maximum van 75.000 euro.

De looptijd wordt veelal bepaald in functie van het ontleende bedrag en dit kan schommelen tussen 12 maanden (minimum) en 84 maanden. De tarieven zijn op voorhand afgesproken waardoor je niet voor verrassingen komt te staan.

Rentevoet persoonlijke leningen

De rentevoet van een lening op afbetaling zal doorgaans goedkoper zijn dan bij een doorlopend krediet, maar iets duurder dan de rentevoet op een hypothecaire lening. Daarbij komt ook dat je bij een doorlopend krediet alleen maar betaald als je je geldreserve opneemt, terwijl je bij een persoonlijke lening eenmaal je geld op de rekening krijgt gestort en deze gedurende een vooraf bepaalde tijd blijft aflossen.

Het tarief kan ook variëren afhankelijk van het geleende bedrag. Lees verder in het artikel onze tip hoe je minder moet betalen, door meer te lenen!

Voordelen van een persoonlijke lening

op vakantie met persoonlijke leningMet een lening op afbetaling ben je in staat om direct je aankoop te verrichten, je krijgt immers het leenbedrag op je rekening gestort bij de start van de leenperiode. Het verloopt allemaal vrij vlug en na goedkeuring wordt het geld gewoon op je rekening gestort. Het kan dus voor vele doeleinden gebruikt worden, in tegenstelling tot een autolening dat enkel bestemd is voor de aankoop van een nieuwe auto.

Het rentepercentage, de looptijd en het terugbetalingsbedrag zullen vaststaan, dus je weet op voorhand hoeveel je terug moet betalen. Wordt de lening gebruikt om kleine verbouwingswerken uit te voeren aan je woning? Dan kan je in sommige gevallen de interest van deze lening inbrengen in je belastingen.

Er is dus op voorhand heel veel duidelijkheid wat deze vorm van lenen betreft. Wie dit graag heeft en bijvoorbeeld niet zit te wachten op een bonus om de lening in 1x keer af te betalen, zal een persoonlijke lening zeker nuttig vinden.Nadelen bij een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening is het niet zo interessant om vroegtijdig af te lossen. Als je de lening vroeger dan verwacht wil aflossen, dan zal je hierop boetes betalen. Qua flexibiliteit scoort deze lening dus toch wel iets lager.

Het ontleende bedrag kan, in tegenstelling tot een doorlopend krediet, niet opnieuw opgenomen worden. Wie graag de mogelijkheid heeft om geld opnieuw op te nemen kan best eens uitkijken naar een geldreserve.

De beste persoonlijke lening vinden

Je kan altijd een voordeel doen door online simulaties uit te voeren en leningen te vergelijken. Dit is met persoonlijke leningen niet anders. Vergelijken betekend besparen, want zo kan je de goedkoopste persoonlijke lening tegenkomen met de laagste rentes en diverse formules en voorwaarden met elkaar vergelijken.

Start met vergelijken van persoonlijke leningen:

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden6,50%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden4,39%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden3,99%Gratis aanvraag
logo hellobank leningen€ 500€ 2.500Digitale apparaten2,40%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Alle doeleinden4,71%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

TIP: Ben je op zoek naar een nieuwe lening om een auto te kopen? Dan zal het goedkoper zijn om een autolening af te sluiten in plaats van een persoonlijke lening.

TIP 2: Soms is het goedkoper om iets meerr te lenen dan je in feite nodig hebt. De reden hiervoor is dat je hierdoor mogelijks in een schijf met een lager jaarlijks kostenpercentage valt. Voorbeeld: Het JKP voor een lening van € 5.000 kan hoger zijn dan bij een lening van € 5.100; Jouw bank zal hier niet zelf over beginnen, doe dus zeker voldoende je huiswerk!

Persoonlijke lening om onderneming te starten?

Het kan best zijn dat je een klein beetje geld nodig hebt als startkapitaal voor een nieuwe onderneming. Deze gelden dien je vanuit je privé in te brengen in de vennootschap en daar krijg je aandelen voor in de plaats.

Wie geen reserve op zijn spaarrekening staan heeft, kan misschien beroep doen op een persoonlijke lening om het startkapitaal te bekomen, er moet immers niet altijd een reden worden opgegeven om een persoonlijke lening aan te gaan. Wil de bank toch een bewijs hebben waartoe de lening dient? Dan kan je het financieel plan doorsturen.

Een doorlopend krediet of een persoonlijke lening?

Uw keuze zal afhangen van uw persoonlijke noden en wensen, maar we zetten voor u alle verschillen eens even op een rijtje:

. Doorlopend krediet Persoonlijke lening
Eigenschap: Geldreserve Lening
Terug opnemen: Terugbetaalde gelden kunnen terug opgenomen worden Terug opnemen is niet mogelijk
Aflossing: Naar eigen keuze Vast bedrag bepaald op voorhand bepaald
Vervroegd aflossen: Mogelijk Mogelijk mits boete
Tarief: Veelal hoger dan een persoonlijke lening Veelal lager dan een doorlopend krediet
Rentevoet: Variabel Vast

Zoals je zal merken zal een persoonlijke lening goedkoper zijn dan een doorlopend krediet en zal je ook niet voor verrassingen komen te staan. Je verliest hierbij wel een stuk flexibiliteit.

Ben je op zoek naar een lening voor een eenmalige aankoop? Dan is een persoonlijke lening wellicht de beste keuze voor jou. Heb je liever een geldreserve die altijd ter beschikking is voor de momenten dat je het nodig hebt? Dan bekijk je best eens naar de mogelijkheden bij een doorlopend krediet.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be