Let op, geld lenen kost ook geld.

Prepaid kredietkaart: wat is dat?

Een klassieke kredietkaart ken je hoogst waarschijnlijk wel, maar weet je ook wat er mogelijk is met een prepaid kredietkaart? Een prepaid kredietkaart kan in sommige gevallen nuttig zijn. Kom meer te weten in onderstaand artikel.

Een prepaid kredietkaart is – zoals de naam doet vermoeden – een kredietkaart die je vooraf moet opladen alvorens je het geld kan gebruiken. Je beschikt dus over een betaalkaart waarmee je niet in het rood kan gaan, maar waarbij je toch over quasi alle functies kan beschikken als een klassieke Visa of Mastercard.

Voordelen van prepaid kredietkaarten

kredietkaarten in een portefeuille

© Pixabay – Kredietkaarten

Het mag duidelijk zijn dat een prepaid kaart voor een aantal belangrijke voordelen kan hebben in bepaalde situaties. Dat getuige ook het succes van deze kaarten bij de lancering ervan. Waar zitten de voordelen dan?

Betalen in het buitenland. De meeste prepaid kredietkaarten worden gebruikt om betalingen te verrichten in het buitenland. Wie op reis gaat of een student heeft die een aantal maanden in het buitenland verblijft heeft een zeer handig betaalmiddel op zak met een prepaid Mastercard.

Geld afhalen. Met een prepaid kaart kan je ook geld afhalen aan bankautomaten die voorzien zijn met het Mastercard logo. Handig wanneer je dus cash geld nodig hebt. Geldopnames kunnen eventueel wel gelimiteerd zijn en hangt af van kaart tot kaart. Een geldopname zal ook een extra kost met zich meebrengen. Vaak wordt hiervoor een bedrag aangerekend, al kan dat ook het geval zijn bij klassieke kredietkaarten.

Kopen op het internet. Om aankopen te verrichten in webwinkels wordt vaak een kredietkaart gevraagd, maar niet iedereen is in het bezit van een klassieke kredietkaart. Met een prepaid card geniet je van alle functies die ook Mastercard of Visakaarten hebben. De kaart kan je met andere woorden wereldwijd gebruiken.

Veiligheid. Vroeger was dit niet het geval, maar intussen zijn kredietkaarten voorzien van pincodes. Dat is ook het geval bij een prepaid kaart. Toch biedt het enigszins een extra veilig gevoel omdat bij verlies van de kaart, geen krediet kan opgenomen worden. Je verlies is dan beperkt tot het saldo dat op de prepaid kaart staat, maar daar blijft het ook bij.

Leren omgaan met geld. Een prepaid kredietkaart is ideaal om je kinderen met geld te leren omgaan. Het is laagdrempelig en je kan te allen tijde controleren hoeveel het saldo bedraagt. Sommige mensen vinden het ook voor zichzelf nuttig: zo sparen ze doorheen de maanden een klein bedrag op de prepaid card voor een specifieke aankoop. Je zorgt op die manier voor een eigen geldreserve.

Geen krediet, dus geen toetsing bij de NBB. Aangezien je geen krediet kan opnemen met een prepaid kaart is er ook geen sprake van een kredietopening. Iedereen die meerderjarig is kan dus perfect een prepaid kredietkaart aanvragen. Er zal dan ook geen kredietwaardigheidscontrole worden uitgevoerd en niet nagekeken worden of je een vermelding hebt op de zwarte lijst van de Nationale Bank.

Kostprijs van prepaid kredietkaarten

De kosten van een prepaid kredietkaart kunnen variëren. Soms krijg je een prepaid kaart gratis bij een bestaande zichtrekening (dat is bijvoorbeeld het geval bij BNP Paribas Fortis). Je dient dan wel rekening te houden met bijkomende kosten zoals de kosten van een geldafname.

Prepaid kaarten hoeven niet noodzakelijk door banken aangeboden te worden. BuyWay en Viabuy zijn voorbeelden van bedrijven waar je ook een prepaid kredietkaart kan aanvragen. Deze hebben echter wel hun zetel in het buitenland.

De kaarten van Viabuy zijn heel flexibel en bieden zeker interessante functies aan, maar dat komt met een kaartbijdrage van 29,90 euro per jaar. De eerste drie jaren wordt er geen kaartbijdrage gerekend, maar je zal wel een activeringskost moeten betalen van 89,70 euro. Vergelijk hier prepaid kredietkaarten.

Bij het vergelijken van prepaid kredietkaarten is het vooral belangrijk om op voorhand te weten op welke manier je deze zal gebruiken. Indien je met de kaart regelmatig geld wilt ophalen uit een bankautomaat, dan is de kost die daarmee gepaard gaat belangrijk om op te nemen in de vergelijking.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be