Let op, geld lenen kost ook geld.

Renovatielening

Tips en info. Vind de goedkoopste renovatielening.

Een woning renoveren kost veel geld. Banken weten dit maar al te goed: De meeste grootbanken hebben in hun gamma een renovatielening. Maar wat houdt dit type lening nu precies in? Wat is dan de renovatielening Vlaamse Overheid?

We gaan even dieper in op de verbouwingslening en geven je extra tips om te besparen op je renovatie.

Renovatielening: lenen voor uw verbouwing.

Een renovatielening is het beste vergelijkbaar met een lening op afbetaling. Ze is ook flexibeler dan een hypothecaire lening. Een renovatielening behoeft geen tussenkomst van de notaris, er worden ook geen waarborgen gevraagd en is doorgaans makkelijker om te krijgen dan een hypothecaire lening.

In vergelijking met een hypothecaire lening zal de rente wel hoger liggen bij een renovatielening.
Je hebt ook de keuze om je verbouwingen mee te financieren met een hypothecaire lening (bijvoorbeeld bij de aankoop of via een wederopname) maar het komt er op neer op voorhand de kosten goed te ramen en zodoende de goedkoopste optie te kiezen.
Vergeet ook de fiscale impact niet!

Wat verbouwen?

Een renovatielening moet gebruikt worden om verbouwingen van uw woning te financieren. Je kan met een verbouwingslening dus perfect je badkamer, dakwerk, keuken, … mee renoveren maar je moet dit kunnen aantonen bij de bank.

Tip: zorg op voorhand voor enkele offertes en breng deze mee tijdens je lening aanvraag.
Verder komen natuurlijk ook nog andere renovaties in aanmerking om te financieren met een verbouwingslening: de plaatsing van een jacuzzi, het aanleggen van een terras, patio of veranda, het moderniseren van enkele ruimtes zoals bijvoorbeeld de keuken, het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen, enz …

Tip: Vraag meerdere offertes aan om prijzen te vergelijken, bespaar zo tot 30% op uw verbouwingen.

Renovatieleningen vergelijken: Goedkoopste renovatielening vinden

Quasi elke grootbank zegt voordelige renovatieleningen in hun gamma te hebben. Je doet er toch steeds goed aan om verbouwingsleningen te vergelijken. Op die manier ben je zeker dat je echt de goedkoopste lening hebt.

Tip: Vergelijk hieronder verschillende renovatieleningen, en contacteer nadien de minder interessante aanbieders met de vraag of ze onder de goedkoopste lening kunnen gaan.

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Energiezuinige renovatie1,80%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Renovatie2,60%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden6,50%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden4,39%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden3,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Renovatie2,40%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Inrichting woning4,71%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Tip: simuleer steeds leningen op de site van de bank

Vele sites bieden een module aan waarbij je een simulatie kan uitvoeren. Het is echter verstandiger om deze simulatie rechtstreeks uit te voeren op de website van de kredietinstelling. Via onderstaande link kan je alvast zo’n simulatie even testen:

Renovatielening kenmerken

Zoals hierboven reeds omschreven is een renovatielening niets anders dan een lening op afbetaling. Dit betekend dan ook dat de looptijd en het leenbedrag op voorhand al is vastgesteld. Het volledige bedrag wordt na ondertekening van het contract op jouw rekening gestort.

Belangrijk is ook dat er geen hypotheek of onderpand nodig is, en dat een tussenkomst van de notaris ook niet vereist is.

De interest die je moet betalen wordt voor ondertekening van het contract bepaald en uitgedrukt in het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP). Dit kan je gebruiken om renovatieleningen te vergelijken en de goedkoopste te vinden. Bekijk hierboven ook de aangehaalde kredietverleners om te starten.

Het JKP bestaat uit administratiekosten, kredietprovisies, een eventuele levensverzekering en de rente die zal worden gebruikt voor de lening.

De terugbetaling van de lening zal gebeuren door vaste, maandelijkse aflossingen. Deze terugbetalingen omvatten een deel kapitaalgedeelte en een deel interesten.Renovatielening interessant?

Lenen woning renoverenAlhoewel een verbouwingslening iets duurder zal uitvallen dan een hypothecaire lening, zal deze toch goedkoper zijn dan een normale lening op afbetaling. Hiervoor moet je wel aan enkele voorwaarden kunnen voldoen. De bank wil immers op voldoende manieren zekerheid inbouwen en garanderen dat je de som kan terugbetalen.

We sommen even op welke eisen de meeste banken stellen voor een interessante renovatielening. In eerste instantie dien je te bewijzen dat de woning daadwerkelijk in jouw eigendom is. Een bewijs dat de lening gebruikt wordt om verbouwingen te financieren is ook nodig. Vraag hier goedkope offertes aan van verschillende vakmannen voor uw verbouwproject. Dan heb je direct een idee hoeveel de kostprijs zal bedragen en een offerte op zak voor de bank.

Naast bovenstaande voorwaarden zal de bank natuurlijk ook jouw algemene kredietwaardigheid controleren. Voor leenbedragen boven 1.000 euro is de kredietinstelling verplicht om dit te doen. Je zal ook een loondocument ter beschikking moeten houden en een overzicht moeten bezorgen van je huidige schuldenlast (al kan de bank dit laatste zelf eenvoudig controleren).

Tip: sommige banken bieden nog steeds een groene lening aan. Deze dient dan om energiezuinige investeringen mee te verrichten zoals de plaatsing van een zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, enz … Lees hier meer over groene lening.

Renovatielening Vlaamse Overheid

Sommige mensen kunnen in aanmerking komen op een goedkopere lening voor de verbouwingen aan hun woning. Zo is het voor bepaalde groepen zelfs mogelijk om te lenen aan 0%. Daaraan zijn wel enkele voorwaarden gekoppeld. We hebben hier reeds uitvoerig over geschreven in dit artikel over de Vlaamse Energielening.

Renovatielening en fiscaliteit.

Leningen die aangegaan worden om een woning te kopen of te behouden zijn fiscaal aftrekbaar. Dat betekend dat een gewone renovatielening onder de vorm van een lening op afbetaling ook ingebracht kan worden, maar enkel ten belope van de interesten.

Is de schijf van uw woningaftrek reeds helemaal vol, dan heeft het op fiscaal vlak geen nut om een extra hypothecaire lening aan te gaan. Als uw hypothecaire lening echter al een deel terugbetaald is dan kan je opteren voor een wederopname of herfinanciering van je lening. Een wederopname zal in principe ook aftrekbaar zijn, als je huidige hypothecaire lening dat ook was. Aan een wederopname zal echter wel dossierkosten verbonden zijn. Contacteer je bank voor meer informatie hieromtrent.

Tip: vergeet niet om te kijken of je ook in aanmerking komt voor een belastingkorting of een renovatiepremie. Zodoende kan je nog extra besparen op de kost van je verbouwingen.

Besparen op uw verbouwingskost.

Als je gaat verbouwen, dan ben je al gauw veel euro’s kwijt. Naast het zoeken van een goedkope renovatielening kan het ook lonen om prijzen te vergelijken voor uw verbouwingen. Zo werkt het:

  • Bezoek deze offertedienst;
  • Kies het onderwerp van jouw verbouwingsproject;
  • Vul het formulier in;
  • Ontvang tot maximaal 4 offertes per aanvraag. Alle offertes zijn gratis en verblijvend.
  • Kies de meest geschikte aannemer en bespaar tot 30% op uw verbouwing!
Door offertes aan te vragen kan je met andere woorden veel geld besparen. Alle offertes zijn bovendien gratis en zonder aankoopverplichting. Je hebt er dus niets aan te verliezen.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be