Let op, geld lenen kost ook geld.

Slapende rekeningen opsporen?

slapende vrouw geld dollarSlapende rekeningen komen vaker voor dan je zou denken. Er zijn immers verschillende redenen waarom dat gebeurd: je bent verhuisd en vergat uw adreswijziging mee te delen, je bent het simpelweg vergeten dat je een rekening hebt bij een bepaalde bank, je oma of je ouders hebben ooit een spaarboekje geopend in jouw naam, enz … Waarom is het nuttig om slapende rekeningen alsnog op te sporen?

Wat is een slapende rekening of een slapend tegoed?

Een slapend tegoed is niets meer dan zichtrekeningen, spaarrekeningen, effectenrekeningen, kluizen of levensverzekeringen waarop minstens 5 jaar geen enkele verrichting meer heeft plaatsgevonden en waarbij er ook geen contact meer was tussen de rekeninghouder (of een rechthebbende zoals een erfgenaam) met de bank.

Banken en financiële instellingen met slapende rekeningen zijn verplicht om de eigenaar op te sporen. Hierbij moeten ze een aantal stappen volgen.

In eerste instantie zal men een brief versturen naar het laatst gekend adres. Indien er geen reactie komt, dan kunnen ze uw meest recente adres opvragen. Daar zullen ze opnieuw een brief naar sturen.

Wanneer dan geen reactie komt dan kunnen ze het geld overstorten naar de overheidsdienst Slapende Rekeningen, een onderdeel van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Bedraagt het saldo minder dan 20 euro (60 euro vanaf mei 2018), dan hoeft de bank deze procedure zelfs niet te volgen. De overheid houdt deze slapende rekeningen 30 jaar bij. Als er tijdens die 30 jaar niemand het geld komt opvragen, gaat het naar de overheid.

Slapende rekeningen opsporen

In sommige gevallen loont het natuurlijk de moeite om eens te kijken of je slapende rekeningen hebt. Je kan dit doen door deze website van de slapende rekeningen te bezoeken. Alles kan online gebeuren met je identiteitskaart en een kaartlezer. Als je daar geld staan hebt, dan kan je dit terugvragen. Het kan ook gebeuren middels een formulier dat je op die website kan terugvinden.

Staat je tegoed al langer dan 3 maanden bij de Deposito- en Consignatiekas dan kan je hier nog rente op krijgen. Helaas is daarop roerende voorheffing verschuldigd en is het ook maar een lage rente die je erop zal krijgen.

Slapende rekening gevonden?

Je hebt toch een slapende rekening gevonden? Dan kan je direct beginnen met het terugvorderen van het geld. Dit geld kan je in eerste instantie op een spaarrekening plaatsen om zodoende een maximaal rendement van het verloren geld te krijgen. Meer lezen over spaarrekeningen? Bekijk dan dit artikel.

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be