Een spaarkrediet is in principe hetzelfde als een doorlopend krediet, maar heeft een apart voordeel: deze is namelijk gekoppeld aan een spaarverzekering.
Je betaald maandelijks een premie en bouwt op die manier ook een kapitaal op die eveneens een belastingvoordeel oplevert.
Het enige dat je terugbetaald op het spaarkrediet, is de rente van het krediet dat wordt berekend op het opgenomen bedrag.
Werking spaarkrediet.
Wanneer je een spaarkrediet afsluit, dan betaal je het krediet niet onmiddellijk terug. Toch betaal je maandelijkse bedragen, maar deze worden gestort op een spaarverzekering. Op het einde van de looptijd, wordt met het opgebouwde bedrag het krediet terugbetaald.
Het grote voordeel is natuurlijk het fiscale voordeel: deze bedraagt 30% op de gestorte bedragen, met een maximum van 2.200 euro op jaarbasis. Zo’n spaarverzekering moet wel een minimale looptijd hebben van 10 jaar, dit betekend dus dat het spaarkrediet een krediet op lange termijn is.
De rente van een spaarkrediet is, net zoals een doorlopend krediet, variabel. Je bent dus afhankelijk van de actuele marktrente en deze kan zowel stijgen als dalen.
Overzicht kenmerken spaarkrediet.
- Gedurende de volledige looptijd kan je geld blijven opnemen tot de kredietlimiet werd bereikt;
- De rente is variabel;
- Tegelijkertijd lenen en sparen voor de aflossing van het krediet;
- Lange looptijd: meestal bedraagt deze 15 jaar;
- De rente is variabel;
Wanneer is een spaarkrediet nuttig?
Meestal wordt een spaarkrediet gebruikt voor de aankoop van duurzame consumptiegoederen.
Voordelen spaarkrediet.
De levensverzekering biedt niet alleen het fiscaal voordeel, maar ook ingeval van overlijden is deze uiterst nuttig: uw nabestaanden zullen niet opgescheept worden met een schuld, want hiertegen zal je beschermd zijn. Het is ook mogelijk om een hoger bedrag uit te keren dan het oorspronkelijk krediet. Dit wordt dan aan uzelf of aan uw nabestanden uitgekeerd.
- Fiscaal voordeel: je bouwt kapitaal op in een spaarverzekering en kan een voordeel van 30% van de gestorte bedragen genieten.
- Lage maandlasten door de lange looptijd en het combineren met het fiscale voordeel.
- Levensverzekering: Laat geen schulden aan uw nabestaanden.
- Variabele rente: deze kan tijdens de looptijd dalen.
Nadelen spaarkrediet.
- Lange looptijd: minimaal 10 jaar, maar in de praktijk vaak 15 jaar.
- De variabele rente: de rente kan ook stijgen tijdens de duurtijd.
- Weinig aanbod: kredietverstrekkers bieden dit weinig aan. Via een tussenpersoon moet het wel makkelijker zijn om een spaarkrediet te bekomen.
Samenvatting spaarkrediet.
Een spaarkrediet is dus een relatief goedkope manier om te lenen: Dankzij het fiscaal voordeel weegt de kost minder snel door en je kan het krediet ook gebruiken voor de financiering van de verbouwing van uw woning: zeker handig indien de hypothecaire lening op uw woning reeds is afgelost. Het is daarentegen wel moeilijk een kredietverstrekker te vinden die een spaarkrediet aanbiedt. Omwille van de werkwijze is het voor kredietverstrekkers niet altijd interessant om voor deze formule te kiezen.
Op zoek naar een passende lening?