Let op, geld lenen kost ook geld.

Studentenlening

Studeren is niet gratis in tegenstelling tot wat soms wel eens beweerd wordt. Soms is het noodzakelijk om te kijken of een studentenlening aangaan mogelijk is. Studentenleningen zijn in Nederland en vooral Amerika veel voorkomend, maar bestaat dat ook in België?

Studeren is een investering

studentelening om boeken te kopenStuderen is een investering in het verdere leven. Aan bepaalde kosten ontsnapt niemand: inschrijvingsgeld, verplaatsingskosten, kosten van materialen en boeken, … Maar in sommige gevallen lopen die kosten sneller op, bijvoorbeeld wanneer:

  • De student op kot gaat: op eigen benen staan, zelfstandig zijn, bijkomende verzekeringen, zelfdiscipline aanleren, … het heeft vele voordelen maar komt met zijn kostenprijsje.
  • De student in het buitenland wil studeren: een andere taal en cultuur leren is ook interessant en bruikbaar in het leven, al komt dat ook met zijn kostenplaatje.

Financieren van het kotleven

Een student op kot kost ongeveer 12.500 euro op jaarbasis, dat is niet zomaar geld dat iedereen op zijn spaarrekening heeft staan. Voor ouders waarvan hun kinderen op kot gaan kan een prepaid kredietkaart alvast wel voordelen inhouden:

  • De kaart wordt steeds op voorhand opgeladen
  • Je kan alle uitgaven controleren en tijdig bijsturen indien de student teveel dreigt uit te geven
  • De kosten bij zo’n prepaid kredietkaart zijn relatief beperkt
  • Je zoon of dochter heeft toch het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid en kan leren op een budget te leven

Een andere mogelijkheid om het studentenleven te financieren is door een studentenjob te vinden. De voorwaarden zijn interessant, en een student mag 50 dagen per jaar werken.

Een aantal studenten betalen voor hun studies met een deeltijdse job. Een studentenjob is 1 mogelijkheid, maar wie meer dan 80 uur per maand wil werken kan het statuut van werkstudent aanvragen. Ook ondernemende studenten zijn vaak terug te vinden en kunnen als ze jonger dan 25 jaar zijn en aan alle voorwaarden voldoen, vrijgesteld worden van sociale bijdragen.

Een studiebeurs is een andere mogelijkheid (voor meer info kan je terecht op vlaanderen.be). En natuurlijk is er ook nog de studentenlening die wel degelijk bestaat in België, maar niet zo heel erg gekend is.

Studieleningen

De ideale manier om je zoektocht naar een studentenlening te starten, is bij je huisbank te gaan informeren. Zowel Belfius als KBC bank bieden bijvoorbeeld studieleningen aan onder de vorm van een lening op afbetaling (persoonlijke lening).

Een persoonlijke lening aangaan om je studiekosten te financieren is mogelijk zowel op naam van de student, als op naam van de ouders. Deze leenvorm kenmerkt zich door de vaste maandelijkse afbetalingen die moeten uitgevoerd worden.

Studenten die lenen onder eigen naam, moeten wel kunnen aantonen dat hij of zij voldoende terugbetalingscapaciteit heeft. Ouders kunnen ook lenen op hun naam, met de student als medekredietnemer.
Het is noodzakelijk om ook waarborgen te ondertekenen. Zodoende heeft de bank bij achterstallige betalingen de mogelijkheid om een gedeelte van het loon op te vorderen. Andere waarborgen zijn ook mogelijk.

Over de lening op afbetaling kan je hier meer info terugvinden. Om enkele online aanbieders van persoonlijke leningen te vergelijken, kan je alvast een kijkje nemen naar onderstaande tabel:

AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Lening op afbetaling6,50%Gratis aanvraag
logo santander leningen€ 500€ 50.000Lening op afbetaling5,50%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Lening op afbetaling4,39%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Lening op afbetaling3,99%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Crowdfunding lening4,71%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Goedkopere alternatieven studielening

Een andere manier om te kijken of het goedkoper kan, is om even contact op te nemen met de Sociale Dienst Studenten. Zij zullen de gezinssituatie bestuderen en de financiële toestand nakijken om te beslissen of je als student niet in aanmerking kan komen voor een renteloze studielening. Vergeet niet: het is en blijft een lening die terugbetaald moet worden.

Een toelage is een vorm van studiefinanciering maar hiervan moet het bedrag niet worden terugbetaald. De Sociale Dienst zal ook mee controleren of je hiervoor in aanmerking komt.

Tip: Vraag eventueel ook aan de hogeschool of universiteit of het mogelijk is om het inschrijvingsgeld gespreid te betalen. Een uitstel of spreiding van betaling kan zeker het verschil maken!

Krijg je een studietoelage van de Vlaamse Overheid? Dan valt de betaling hiervan relatief laat in het academiejaar. Je kan hiervoor een voorschot betalen zodat je in het begin van het academiejaar de kosten van inschrijving en boeken alvast (gedeeltelijk) kan recupereren.

Afstuderen studentenlening

Op zoek naar een passende lening?

leningen vergelijken op Kredietkrijgen.be